"100 de ani în 100 de zile". 1963, anul în care comuniştii organizează alegeri şi câştigă cu 99,47%
Your browser doesn't support HTML5 video.
România se afla în plină dezvoltare. Cenzura mai slăbeşte şurubul, se publică operele unor scriitori scriitori străini şi romani interzişi până atunci. Viaţa culturală ia amploare. Populaţia se bucura de o aparentă libertate.
În filmele de propagandă este permisă apariţia unor aspecte care arata ca orânduirea comunistă nu este perfectă.De pildă, „de ce unele paste făinoase sunt aşa de prost ambalate în aşa fel încât le poţi pierde pe drum?”
Încetează bruierea posturilor de radio din Occident care emiteau în limba romana, represiunile comuniştilor se diminuează şi încep să dispară simbolurile sovietice. Sunt înlăturate statuile liderilor din est. Decizia are acordul Kremlinului însă conducerea de la Bucureşti îşi trece în cont aceste măsuri ca fiind dovadă de independenţă faţă de sovietici.
Că românii nu se bucurau de liberatate se vede însă în primăvara lui 1963 când se organizează alegeri pentru deputaţi. Câştigă Frontul Democraţiei Populare cu 99,47%. În vară se organizează un recensământ care arată că populaţia ţării numără 18.813.000 locuitori. Continuă industrializarea ţării şi realizarea planurilor impuse de la Bucureşti.
La penitenciarul din Râmnicu Sărat moare Ion Mihalache, fost preşedinte al Partidului Ţărănesc şi ministru în mai multe guverne, închis de comunişti pe nedrept.
Peste ocean, în vara lui 1963, la Washington se organizează un marş de protest împotriva discriminării rasiale, condus de pastorul Martin Luther King. În toamna, preşedintele american John F Kennedy este asasinat în Dallas.
MAI MULTE IMAGINI IMPRESIONANTE PUTEȚI GĂSI AICI
SURSA FOTO: Arhivele Naționale ale României
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicatia Stirile ProTV pentru telefoane Android si iPhone!
Sursa: Pro TV
Dată publicare: 07-10-2018 10:57