UE vrea să oprească inteligența artificială să ne manipuleze emoțiile și să intre în casele și viețile noastre, fără să știm
Your browser doesn't support HTML5 video.
Parlamentul European a prezentat un proiect în acest sens și este la un pas să aprobe primele norme din lume în domeniu.
Va fi interzisă folosirea inteligenței artificiale pentru recunoașterea emoțiilor sau pentru supraveghere biometrică, de exemplu, iar imaginile și informațiile furnizate de un robot vor fi marcate ca atare.
Inteligența artificială ne poate schimba radical viata, în bine sau în rău. Este deja prezentă peste tot, de la asistenți virtuali până la mașini și aspiratoare. Are capacitatea de a imita funcții umane, cum ar fi raționamentul, învățarea sau creativitatea, iar în prezent nu există o lege care să o controleze sau să-i impună limite.
Normele vor să interzică folosirea inteligenței artificiale pentru recunoașterea biometricăParlamentul European, reunit în această săptămână la Strasbourg, votează primele norme privind inteligența artificială, norme care pun limite, ne protejează libertățile și încearcă să reducă riscul să fim manipulați. Deputații au lucrat un an și jumătate la aceste reguli și ne dăm seama cât de aprinse au fost discuțiile între diferitele grupuri politice, dacă s-au depus numai puțin de 3.300 de amendamente.
Normele vor să interzică folosirea inteligenței artificiale pentru recunoașterea biometrică - să elimine criteriile discriminatorii din aplicațiile pentru o slujbă, de exemplu, și orice informații care ne-ar putea manipula gândurile sau emoțiile.
Investitorii care folosesc inteligența artificială trebuie să permită accesul autorităților la datele care sunt folosite pentru crearea produselor, în orice moment. Aplicațiile permise, dar considerate cu risc înalt, trebuie să fie înscrise într-un registru care poate fi accesat oricând de utlizatori.
Dragoș Tudorache, europarlamentar: „Începem cu acele aplicații care sunt atât de periculoase, care introduc atât de multe riscuri încât nu le vrem deloc în societatea noastră și vă dau un exemplu: profilarea socială - ceea ce face China la scară largă e un lucru pe care noi în UE spunem că nu-l vrem. Sau supravegherea în spațiul public folosind inteligența artificială fără niciun fel de regulă, fără niciun fel de limită”.
Lucrările scrise de roboți, fotografiile sau muzica generate de aceștia, trebuie etichetate ca atare, ca să știm că nu sunt realizate de oameni. Ar trebui să fie puse la dispoziția publicului și rezumate detaliate ale datelor protejate prin drepturi de autor folosite pentru a antrena aceste sisteme. Comisarul european pentru digitalizare Margrethe Vestager a numit acest moment drept unul istoric.
Margrethe Vestager, comisar european: „Când este vorba de tehnologie, cel mai important este să avem încredere, trebuie să creăm reguli, să putem folosi tehnologia cu încredere".
În Georgia are loc primul proces generat de informațiile false ale unui robot. Compania care l-a creat este acuzată de defăimare de un muzician, după ce asistentul virtual a afirmat că acesta se face vinovat de deturnarea fondurilor unei organizaţii non-profit.
Sursa: Pro TV
Etichete: uniunea europeana , inteligenta artificiala , myimpact
Dată publicare: 13-06-2023 19:39