Modifica setarile cookie
Toate categoriile

O echipă de elevi români, premiată de Comisia Europeană pentru crearea unei platforme de dezbateri pentru tineri

Your browser doesn't support HTML5 video.

O echipă de șapte elevi de la Liceul Teoretic Internațional de Informatică București (ICHB) a fost premiată de Comisia Europeană, după ce a câștigat concursul Imagine EU, cu o platformă de dezbateri.

Platforma rEUniON Club își propune să implice elevii din Europa în dezbateri pe teme importante și să le ofere o voce în Parlamentul European. Echipa a fost coordonată de profesorul Cătălina Georgescu.

Ceremonia de decernare a premiului a avut loc la sediul Comisiei Europene din Bruxelles.

Cătălina Georgescu, profesor coordonator: Au participat peste 400 de echipe din toate cele 27 de țări ale Uniunii Europene, iar România este printre cei trei câștigători, alături de Franța și Italia.

Andrei Vasile, elev: Am participat cu o platformă de debate numite rEUniON Club Platform, care presupune implicarea unei unui club și al unui site online unde elevii de liceu pot propune teme care mai apoi sunt discutate, iar aceste discuții pot fi trimise drept feedback către Parlamentul European sau către Comisia Europeană. (…)

Citește și
Sunt cei din Generația Z niște leneși la locul de muncă?
Sunt cei din Generația Z niște leneși la locul de muncă? De la „quiet quitting” la „act your wage” și munca în sistem hibrid

Cătălina Georgescu: Procesul a fost unul foarte alambicat, am putea spune noi, în sensul în care trebuia să strângem un număr cât mai mare de voturi ca să intrăm în a doua etapă. A doua etapă a însemnat ca 16 membri din Comisia Europeană să voteze care este cea mai bună inițiativă cetățenească. (…)

Este o platformă online la care toate școlile - care evident doresc - din Uniunea Europeană pot avea acces, elevii să discute, să dezbate. Chiar ne gândeam la o idee de o activitate "Monday is REUnion" toți elevii de liceu care doresc să contribuie, să devină cetățeni activi, implicați, să promoveze valorile Uniunii Europene, care practic sunt valorile , sper eu, ale tuturor egalitate, democrație, respect față de celălalt.

Ne dorim foarte mult ca această platformă să funcționeze, să nu fie doar o idee și să devină o idee fezabilă. (…)

Alex Daragiu: Ce sfaturi ați oferi altor tineri care ar vrea să se implice în proiecte de genul ăsta?

Andrei Vasile: Sincer, sfatul meu personal: ar trebui să implice activități extra-școlare. Mi se pare că cel puțin școala, la nivel de ce prezintă ministerul la momentul actual, nu este unde ar trebui să fie.

Adică se pune accent pe niște lucruri care poate ajută doar o parte din oameni, lucruri cum ar fi public speaking-ul sau schimbul de idei, socializarea în general sunt niște aspecte foarte importante ale vieții pe care nu se pune la fel de mult accent pe cât ar trebui.

Nu zic că nu sunt importante și materiile de bază, pentru că, de exemplu, am mulți colegi care vor să meargă la Politehnică, alții vor să meargă la Medicină, fiecare cu materia lui. Dar toate aceste job-uri, aș spune, implică niște skill-uri pe care toată lumea trebuie să le aibă.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult