Modifica setarile cookie
Toate categoriile

O echipă de elevi din București a câștigat premiul cel mare la o competiție de știință organizată în Los Angeles

Your browser doesn't support HTML5 video.

12 elevi ai Colegiului Național de Informatică „Tudor Vianu” din București s-au întors luni noapte din Los Angeles, după ce le-a fost înmânat trofeul unei competiții prestigioase de știință.

Elevii au gândit cum ar trebui să funcționeze o stație spațială și au impresionat jurații care le-au acordat primul loc, din 5200 de proiecte trimise. După călătoria în care și-au prezentat rezultatul în fața unor oameni de știință cunoscuți - inclusiv de la NASA - au vorbit cu modestie despre subiecte pe care puțini le putem înțelege.

Ajunși luni noapte în țară, elevii au fost întâmpinați de părinți cu flori și aplauze. Maria Neagoie, elevă: „Proiecul nostru se numește Project-Nova-2, este practic o lucrare în care am descris o stație spațială.” Au început să lucreze pentru acest proiect din luna septembrie a anului trecut. Și, încrezători, au intrat în competiția care a adunat 29 de mii de elevi din 28 de țări. Vlad Dimulescu, elev: „Cred că ce le-a plăcut cel mai mult juraților, din ce-am înțeles, este că ne-am împărțit pe aceste departamente și asta ne-a ajutat să facem un proiect foarte amplu.” Andrei Ciobanu, elev: „Eu m-am ocupat în principiu de filtrarea apei și procesarea ei pentru a fi băută mai departe și de atmosferă, tot ce înseamnă controlul atmosferei.”

Eliza Radu, elevă: „M-am ocupat de partea de generare de gravitație artificială și de straturile de protecție împotriva radiațiilor.” Mihai Priboi, elev: „Am calculat costul aproximativ evident pentru care am putea să facem un astfel de proiect. 500 de miliarde.” În cele din urmă, munca le-a fost răsplatită. Medeea Marinescu, elevă: „Cred că la 7 dimineața am primit mailul, era 1 aprilie, noi am crezut că este o glumă inițial.” Conferința de peste Ocean a fost doar ultimul pas al acestei provocări. Acolo, câștigătorii și-au prezentat proiectul și au primit trofeul, în fața unor oameni de știință de renume și chiar a unor foști astronauți NASA. Luca Teodorescu, elev: „Am cunoscut foarte multe persoane despre care am învățat în cărți sau am văzut în filme.” Ioana Stoica, profesor coordonator: „Prezentarea a fost apreciată de organizatori ca fiind „the best ever”.” Părinții tinerilor abia își pot stăpâni emoțiile. Marcela Priboi, mama unui elev: „Îmi dau lacrimile și acum de bucurie.” Până în 2018, inclusiv, NASA se număra printre organizatorii acestei competiții. Este pentru a doua oară când o echipă a Liceului „Tudor Vianu” câștigă acest premiu.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult