Motivul pentru care tinerii din ziua de astăzi nu leagă prietenii cu vecinii. Ce explicații au specialiștii
Your browser doesn't support HTML5 video.
Cei mai mulți își cunosc vecinii doar din vedere. În special, generația Z, cei născuți după 1995, păstrează distanța pe motiv că au un program mult prea aglomerat. Specialiștii spun că tinerii preferă să comunice mai mult pe rețele sociale.
Tânără: „Nu am legat nici o relație mai apropriată cu unul dintre vecinii mei, practic nu îi cunosc”.
Doamnă: „Acum 20 de ani era altfel, vecinii erau mai apropriați, se vizitau, acum fiecare cu trebușoara lor”.
Relațiile între vecini s-au schimbat de-a lungul timpului.
În urmă cu mai mulți ani, atunci când aveați nevoie de ajutor sau pregăteați ceva de mâncare și rămâneați, de pildă, fără un ingredient, persoanele la care apelați erau vecinii. Și relațiile de încredere erau mult mai puternice, motiv pentru care, în momentul în care plecați de acasă, lăsați un rând de chei celor care locuiau în același bloc. Acum, în schimb, pe cei mai mulți dintre vecini îi știm doar din vedere.
Potrivit unui studiu realizat de o organizație non-guvernamentală, doar 3% dintre cei care au răspuns spun că au o relație apropriată cu vecinii lor. Cei mai mulți nu interacționează cu persoanele care locuiesc în același bloc.
Femeie: „Așa, ca pensionarii. Ne mai zărim un 'Bună ziua' sau 'Ce fac nepoțeii?'”. Motivul principal pentru care nu mai interacționăm cu vecinii este programul mult prea aglomerat. De asemenea, unii nu doresc să le fie invadat spațiul personal.
Tânără: „Petrec foarte puțin timp acasă. Deci, practic, nu am ocazia să îi cunosc mai bine. Nu, mai degrabă aș apela la prieteni sau familie”.
Sabina Mihăilescu, managerul unui ONG: „Vecinii nu mai au acest spirit de comunitate care era prezent acum o perioadă mai îndelungată. 65% dintre respondenți declară că nu își cunosc deloc vecinii sau îi cunosc într-o mică măsură, de altă parte și-ar dori să lucreze împreună cu ei și să le fie bine în locul în care trăiesc”.
Tânăr: „Ne-am cunoscut recent cu vecinii de deasupra noastră și, după o seară, practic, ne-au chemat la cină și, după aceea, ziua următoare m-am gândit să le duc niște mâncare făcută de maică-mea și ziua următoare au venit ei cu niște mâncare de la mama lor și a fost un moment foarte frumos”.
S-a schimbat modul în care socializăm. Generația Z, de exemplu.
Dan Petre, sociolog: „Comunică mult mai puțin pentru că ei își petrec cea mai mare parte a timpului în online și, în principal, în aceste rețele de socializare. Dacă ne uităm la cum erau generațiile și cum se comportă și acum generațiile Baby Boomer și Z, vedem o diferență foarte mare, socializau mult mai mult analogic, mult mai mult face to face, mult mai mult într-o comunicare directă și în întâlniri și în activități care presupuneau timp petrecut împreună”.
Studiul a fost realizat online pe un eșantion de 1.002 persoane, cu vârste peste 18 ani.