Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Italia reintroduce „scăderea notei la purtare” și exmatricularea, pentru a „readuce respectul în școli”

Italia a reintrodus exmatricularea din școli a elevilor care au un comportament necorespunzător, în contextul în care crește îngrijorarea cu privire la agresivitatea lor la adresa profesorilor.

În România, Ministerul Educației îndeamnă, nu obligă, școlile să țină elevii indisciplinați în „săli de detenție”. Exmatricularea în România a fost reintrodusă, în noul Statut al elevului, după o pauză de circa doi ani. 

Unele publicații, din Italia dar și din alte state europene, au prezentat reintroducerea măsurii ca o întoarcere la „fascismul lui Mussolini”.

Politica „notelor pentru purtare”, similară cu o măsură introdusă pentru prima dată de guvernul fascist al lui Benito Mussolini în 1924, face parte dintr-un proiect de lege privind educația care a fost aprobat miercuri în parlament și conferă școlilor puterea de a elimina elevii doar pe baza comportamentului lor.

Elevii de gimnaziu și de liceu care obțin un notă mai mică sau egală cu 5 din 10 la purtare vor pica anul și vor fi nevoiți să îl repete, chiar dacă nivelul lor școlar este la înălțime. De partea cealaltă, elevii de liceu care obțin doar șase puncte la purtare vor trebui să susțină un test de educație civică. De asemenea, notele la purtare vor influența în mare măsură susținerea examenului crucial de maturitate.

Citește și
furnici mancare
Mii de elevi dintr-un mare oraș al țării au primit la școală cornuri cu furnici și biscuiți cu mucegai. Ce a urmat
Amenzi de până la 10.000 de euro

„Reforma notelor pentru conduită restabilește importanța responsabilității individuale, pune în centrul atenției respectarea oamenilor și a bunurilor publice și restabilește autoritatea profesorilor”, a declarat Giuseppe Valditara, ministrul Educației din Italia. Premierul Giorgia Meloni a transmis anterior că schimbarea va „readuce respectul” în școli, informează The Guardian.

Au fost introduse amenzi cuprinse între 500 de euro și 10.000 de euro pentru acte de agresiune sau violență împotriva personalului școlar.

Legea, adoptată de Asociația directorilor de școli din Italia (ANP), vine în urma unei creșteri de peste 110% a incidentelor agresive împotriva personalului didactic de la începutul anului față de 2023. În multe cazuri, profesorii au avut nevoie de îngrijiri medicale, în timp ce în altele autorii au fost părinții elevilor. Elevii au adesea conflicte cu profesorii lor din cauza utilizării telefoanelor mobile în clasă.

Altfel, după o pauză de doi ani, în România a fost reintrodusă exmatricularea prin noul Statut al elevului, promovat de Guvern în această vară.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult