Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”
Your browser doesn't support HTML5 video.
„Bătrânețea începe la 57 de ani", spun cei din generația Z, care cred că odată cu atingerea acestui prag, totul devine monoton. Sunt însă ferm contraziși de cei născuți în generația bunicilor și părinților lor, care le dau un sfat: vârsta este doar un număr și contează enorm stilul de viață.
Într-un studiu recent, peste 2.000 de persoane au fost întrebate despre diferențele între tineri și cei mai în vârstă, în special dintre cei din Generația Z, născuți între 1997 și 2012, și Baby Boomers, veniți pe lume între 1946 și 1964. Tinerii consideră că bătrânețea începe cu adevărat la 57 de ani. 20% dintre ei cred că pensionarea presupune petrecerea zilelor relaxându-se într-un fotoliu. Iar totul se rezumă la probleme de sănătate și un spirit obosit.
Fată: „După 40 încolo deja este gata. Este cam gata, încep să te doară picioarele. După 40 începe, au piciorul, au coloana, au una, alta."
Reporter: Deci la 40 deja începi să fii bătrân?
Băiat: „Da, depinde de multe, dacă ai deja familie, de ce lucrezi, în ce mediu trăiești”.
În schimb, Baby Boomers îi contrazic: după jumătate de secol trăit, două treimi dintre ei susțin că 60 de ani este noua vârstă de 40 de ani. Potrivit studiului, peste 60% din ei se simt mai tineri decât vârsta lor reală, în timp ce aproape 20% la sută cred că se află în cea mai frumoasă perioadă din viața lor.
Elena are 78 de ani dar spune că uneori uită să-i numere. Secretul, susține ea, este să fii mereu ocupat și să faci ceea ce îți place. În cazul ei, cursurile de dans, de două ori pe săptămână, împreună cu prietenele.
Elena: „Poate că mă simt de 50, de 40, poate mai puțin. Când viu și dansez uit de tot, pot să dansez ca unul de 40 sau 30, sau poate și 20. Trebuie să ai grijă de corpul tău, mental și atunci viața merge atât de frumos”.
Adriana: „Am călătorit mult, Thailanda, Malaezia, Japonia. Și în continuare rămân curioasă să mai descopăr”.
Mihaela: „Aud mereu și mă bufnește râsul. Contează foarte mult viața din ani, nu anii din viață”.
Ioan Hosu, sociolog: „Vom întâlni persoane tinere care dau semne de îmbătrânire, precum putem întâlni persoane de vârsta a treia care au un activism social, un confort psihic și emoțional care le califică cu ușurință în categoria persoane tinere."
Dintre toate generațiile, datele studiului indică faptul că Baby Boomers sunt cei mai activi, având un stil de viață și o perspectivă îmbucurătoare asupra îmbătrânirii.
Sursa: Pro TV
Etichete: studiu , imbatranire , generația z , myimpact
Dată publicare: 02-06-2024 19:41