Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Analiști, despre OUG dată de Tudorel Toader: ”Distruge ultimele repere de independență”

Your browser doesn't support HTML5 video.

Guvernul Dăncilă va trebui să dea explicaţii la Bruxelles, după ce marți a adoptat fără consultare publică o Ordonanță de Urgență, prin care modifică din nou Legile Justiției.

Curg valuri de critici şi în ţară, unde reapare temerea că statul de drept este pus în pericol.

Preşedintele României acuză PSD-ul că a acţionat din nou împotriva Justiţiei şi a statutului de drept.

Klaus Iohannis: „Nu există nicio altă justificare pentru obsesia de a slăbi până la ineficiență Justiția din România, în afară de interesele personale. România nu poate fi pusă la dispoziția celor care vor să instaureze controlul politic asupra Justiției."

Liderul PSD Liviu Dragnea respinge însă acuzaţia că actul adoptat de Guvern i-ar crea un avantaj personal.

Citește și
Victor Ciorbea
PNL îi cere Avocatului Poporului să sesizeze CCR în privinţa OUG privind legile Justiţiei

Liviu Dragnea, președintele PSD: „Ce pot să comentez la o asemenea prostie marca Iohannis. Ce legătură are Ordonanța aia cu mine?”

Semnale de îngrijorare au fost transmise şi de la Bruxelles.

Margaritis Schinas: „Comisia va solicita explicații din partea Guvernului român cu privire la ultimele modificări.România trebuie să readucă procesul de reformă pe cursul său firesc. Aceasta înseamnă a merge înainte, nu înapoi.”

Viorica Dăncilă, premier: „Voi avea o discuție despre această OUG cu prim-vicepreședintele Timmermans la Madrid și îi voi explica pe larg ce presupune această ordonanță.”

Până atunci însă, procurorul general al României critică punct cu punct modificările. El susţine că ar fi în parte neconstituţionale, iar altele nejustificate, cum ar fi interdicţia de a mai fi delegate funcţiile de conducere din Ministerul Public, interdicţie ce ar putea duce la un blocaj instituţional.

„Toate aceste modificări pot conduce la apariția unui blocaj instituțional, Ministerul Public putând ajunge în situația de a nu-și exercita corespunzător atribuțiile constituționale.” - Biroul de Presă al Ministerului Public.

Cele mai dure critici vizează recent înfiinţata secţie de investigare a magistraţilor care, susţin specilaistii, ar deveni stat în stat, că ar căpăta o anumită independenţă procedurală față de procurorul general, dar şi o anumită libertate de a decide, peste voinţa procurorilor de şedinţă, în care dosare va face sau nu contestaţii.

Prof. Cristian Pîrvulescu: „Modificările legii prin OUG nu fac altceva decât să distrugă ultimele repere de independenţă a magistraţilor. Întărirea une instituţii politizate, criticată de toată lumea, pune în primejdie funcţionarea corectă a Justiţiei.”

Iar asociaţiile profesionale ale magistraţilor susţin că asistă la „un experiment care poate pune în pericol insurmontabil statul de drept și independența magistraturii din România".

„Utilizarea ordonanțelor de urgență dovedește, fără îndoială, dezastrul în fața căruia se găsește justiția română.” Procurori şi judecători deopotrivă i-au solicitat Avocatului Poporului să sesizeze Curtea Constituţională pentru a împiedica intrarea în vigoare a ordonanţei de urgenţă.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult