PNL îi cere Avocatului Poporului să sesizeze CCR în privinţa OUG privind legile Justiţiei


Ultimul update: Miercuri 20 Februarie 2019 14:41
Data publicarii: Miercuri 20 Februarie 2019 14:30
Categorie: Stiri Politice
Victor Ciorbea

PNL solicită Avocatului Poporului să sesizeze Curtea Constituţională în privinţa ultimei ordonanţe de urgenţă privind legile Justiţiei. 

De asemenea, liberalii demarează, în paralel, o campanie de informare a Comisiei de la Veneţia în privinţa prevederilor acestei ordonanţe, a anunţat, miercuri, liderul deputaţilor liberali, Raluca Turcan.

"Singura instituţie care poate sesiza Curtea Constituţională pe ordonanţa de urgenţă împotriva Justiţiei este Avocatul Poporului. Partidul Naţional Liberal solicită public Avocatului Poporului să sesizeze Curtea Constituţională în privinţa acestei ultime lovituri pe Justiţie prin ordonanţă de urgenţă, fiind foarte siguri că o decizie a Curţii Constituţionale nu poate să fie decât nefavorabilă acestei ordonanţe, adică să o declare neconstituţională. Românii trebuie să ştie, pentru că, din nefericire, în spaţiul public se creează false aşteptări că partidele politice, Parlamentul sau alte instituţii pot să intervină pentru a stopa acest atac fără precedent la adresa Justiţiei. Singura instituţie când Guvernul emite ordonanţe de urgenţă care poate să oprească pentru a fi verificată în privinţă constituţionalităţii este, aşadar, Avocatul Poporului", a afirmat Turcan la Parlament, potrivit Agerpres.

Ea a spus că, totodată, PNL reia procedurile de revocare din funcţie a lui Victor Ciorbea.

"Avem mici aşteptări în privinţa domnului Ciorbea să sesizeze Curtea Constituţională. De aceea, Partidul Naţional Liberal astăzi solicită conducerii Parlamentului României din nou demararea procedurii de revocare a lui Victor Ciorbea pentru că domnul avocat al poporului trebuie să înţeleagă că se află în fruntea acestei instituţii plătit cu bani foarte mulţi pentru a apăra interesele României, şi nu interesele infractorilor. Practic, domnul Ciorbea, din momentul în care Guvernul a început asediul la adresa Justiţiei, nu a făcut absolut nimic pentru a pune în pericol interesele infracţionale ale lui Liviu Dragnea", a adăugat Turcan.

În paralel, Partidul Naţional Liberal va declanşa o campanie de informare a Comisiei de la Veneţia prin intermediul APCE.

"Aşa am procedat anterior şi am obţinut o decizie a Comisiei de la Veneţia prin care Guvernul trebuia să se consulte şi să ceară expertiza acestui organism când operează modificări pe legislaţia din Justiţie. Juriştii PNL pregătesc această acţiune", a menţionat Turcan.

Liderul liberal a subliniat că premierul Viorica Dăncilă trebuie să dea explicaţii în această privinţă.

"Premierul Viorica Dăncilă (...) trebuie să explice cum a îndrăznit să mintă în acest fel toate instituţiile europene. Să nu uităm că există trei piloni de colaborare în domeniul Justiţiei - Comisia de la Veneţia, Comisia Europeană şi GRECO. Premierul României s-a angajat în faţa acestor instituţii că orice modificare la legislaţia pe Justiţie se va face după consultări prealabile şi după informări ale acestor organisme, în special informări faţă de Comisia Europeană.

Or, prim-vicepreşedintele Comisiei Europene a ieşit public la masă cu un oficial român şi a spus că aflat de această ordonanţă de urgenţă după ce a fost adoptată, seara, pe furiş, ca hoţii, sfidând instituţiile internaţionale, călcând în picioare aspiraţiile pentru o lege corectă pentru toţi cetăţenii României, premierul Dăncilă ar trebui să îşi dea demisia pentru că România nu mai poate tolera mult timp acest cuplu infracţional care s-a aşezat în funcţie, în fruntea statului român, format din Liviu Dragnea şi Viorica Dăncilă", a mai spus Turcan.

Ea a mai spus că este foarte grav ce s-a întâmplat marţi seară cu această ordonanţă.

"Asistăm din nou la o decizie împotriva Justiţiei, de astă dată seară, ca hoţii, şi arată o determinare bolnavă a celor din PSD şi ALDE de a trece cu tancul peste tot doar pentru a-şi apăra interesele legate de Justiţie. Este o atitudine antieuropeană, care pune România în pericol de a suporta consecinţele activării articolului 7 la nivel de Parlament European şi acest Guvern trebuie să cunoască acest risc uriaş care planează asupra României şi de asemenea românii să înţeleagă cât rău face această guvernare", a mai susţinut Turcan.

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

 

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Sursa: Agerpres

VIDEO PROTVPLUS.RO