Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Următorul pas după ce Toader a cerut revocarea procurorului general. Ce poate face Iohannis

Your browser doesn't support HTML5 video.

Ministrul Justiției face a doua victimă la nivel înalt în Ministerul Public, după ce a reușit să obțină revocarea Codruței Kovesi din funcția de șef al Direcției Naționale Anticorupție.

Tudorel Toader a anunțat că declanșează procedura de revocare a Procurorului General al României. Augustin Lazăr a fost evaluat timp de două luni, iar concluziile nu le-a aflat în mod direct, ci dintr-o declarație de presă a ministrului. Augustin Lazăr a reacționat miercuri seară și a spus, printre altele, că argumentele ministrului justiţiei sunt "exagerări vizibile şi interesate".

Ministrul justiţiei a prezentat preţ de 60 de minute nu mai puţin de 20 de acuzaţii la adresa procurorului general, a cărui revocare a cerut-o cu doar o zi înainte ca Augustin Lazăr să împlinească vârsta de 62 de ani.

"Mă simt într-un moment special nu numai al carierei mele, ci într-un moment special al României. Iar făclia despre care cineva a susţinut în deşert ca nu este aşa cum trebuie, o să aibă surpriză să o vadă circulând de la vechea generaţie la noua generaţie şi vom avea mereu magistraţi independenţi ca stare de spirit”, a răspuns procurorul general.

Tudorel Toader, pe care procurorul general l-a criticat în nenumărate rânduri, i-a reproşat şefului ministerului public că nu a evaluat-o pe Laura Codruta Kovesi înainte de a fi revocata, că ar fi criticat Curtea Constituţională şi deciziile acesteia, dar şi faptul că în mandatul său de procuror general ar fi făcut declaraţii cu iz politic.

Citește și
Dacian Ciolos
Dacian Cioloş: Partidele și parlamentarii să depună şi să voteze moţiunea de cenzură

Augustin Lazăr, al cărui mandat ar urma să expire în aprilie 2019, a declarat că va răspunde zilele viitoare punct cu punct acuzaţiilor aduse de Tudorel Toader. La fel ca în cazul Laurei Codruta Kovesi, soarta procrurorului general al României pare acum pecetluită. Asta chiar dacă secţia de procurori a CSM este chemată să dea un aviz consultativ, iar preşedintele României este cel care trebuie să emită decretul de revocare. Şi dacă ar vrea, Klaus Iohannis nu se mai poate opune propunerii lui Tudorel Toader câtă vreme CCR a tranşat deja obligaţia şefului statului de a se conforma voinţei ministrului justiţiei.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult