Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Sute de foști demnitari, supărați că nu mai primesc pensii speciale. Cum încearcă să le recâștige în justiție

''Au acum o pensie mai mică decât un cetăţean obişnuit şi nu este vina lor că în perioada petrecută în Parlament nu au contribuit la fondul asigurărilor sociale”.

Sunt doar câteva dintre argumentele invocate de sute de foşti deputaţi şi senatori, care încearcă să convingă justiţia să le redea pensiile speciale tăiate în februarie. Reclamanţii consideră că legea din cauza căreia au pierdut aceşti bani ar trebui să se aplice doar în viitor, adică altora.

74 dintre cei aproape 850 de foşti deputaţi şi senatori care şi-au pierdut în februarie pensia specială au avut primul termen de judecată la Tribunalul Bucureşti.

Avocaţii pledează pentru anularea deciziilor în urma cărora clienţii lor au pierdut în medie lunar, câte 5.000 de lei. Suma depinde de numărul de mandate de parlamentar şi, spun ei, era o formă de compensare pentru perioada în care nu au contribuit la fondul de pensii dar au dobândit vechime.

Andrei Dumitrescu, avocat: ”Pensia normală a unor foşti parlamentari este la nivelul unei pensii că a oricărui alt cetăţean, câteodată chiar mai mică. Domniile lor au avut parte de foarte multe incompatibilităţi pe durata mandatelor, şi nu au avut acces la alte activităţi şi să plătească contribuţii sociale asemeni cetățenilor.”

Citește și
Raluca Turcan afirmă că pensionarii obișnuiți sunt mai deranjați de pensiile speciale decât de nivelul celorlalte pensii
Raluca Turcan afirmă că pensionarii obișnuiți sunt mai deranjați de pensiile speciale decât de nivelul celorlalte pensii

Pe lista celor care plâng după banii pierduţi se numără şi fostul deputat social-democrat Eugen Nicolicea. Procesul lui va începe peste câteva zile, la Tribunalul Mehedinţi, dar a vrut să ia pulsul a ceea ce se întâmplă în instanţele din Capitală.

Foştii aleşi vor ca legea prin care li s-au tăiat pensiile speciale să se aplice doar în cazul celor care se retrag din activitate după intrarea ei în vigoare.

Deşi au apelat la cele mai puternice case de avocatură şi la cei mai pricepuţi apărători, foştii parlamentari au întâmpinat probleme chiar din debutul proceselor: li s-a reproşat că şi-au cerut pensiile speciale unro instante necompetente. În cazul fostului premier şi preşedinte al Camerei Deputaţilor, Tribunalul Bucureşti a decis declinarea dosarului în favoare Curţii de Apel Bucureşti.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult