Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Românii din Italia implicați într-o fraudă de 60 de milioane de euro, interogați la Milano

Your browser doesn't support HTML5 video.

Românii care au înșelat statulul italian cu 60 de milioane de euro pentru ajutoare sociale au fost interogați de procurorii din Milano.

Frauda a fost descoperită când s-a aflat că aproape 600 de persoane, beneficiare de ajutor social, erau trecute în acte la aceeași adresă. În referatul de arestare, anchetatorii notează că funcționarii publici erau amenințați că vor fi răniți dacă nu aprobă dosarele. Suspecții ar fi depus acte false pentru 60 de milioane de euro, din care ar fi încasat cel puțin 20 de milioane de euro cash, pentru că nu aveau conturi bancare.

13 români, un italian, un albanez și un egiptean sunt cei care au păgubit statul italian cu cel puțin 20 de milioane de euro. Ar fi urmat să încaseze 60 de milioane de euro pe baza dosarelor depuse dacă nu ar fi fost depistați de procurori și polițiști.

Sandro De Riccardis, jurnalist La Repubblica: „Acest grup de infractori români a luat numele a 10.000 de persoane din România și le-a înregistrat la diverse adrese din Milano. De exemplu, din investigații a rezultat că 500-600 nume de români figurau ca locuind toți în aceeași clădire din Milano. Și asta s-a întâmplat în cazul a 3-4 clădiri și de fapt ăsta a fost unul din motivele care au atras suspiciunea poliției și au dus astfel la demararea investigației”.

Investigațiile au început în decembrie 2020, când autoritățile din Cremona și-au dat seama că gruparea care înscrisese aproape 9.000 de dosare beneficia de ajutoare sociale deși nu îndeplinea toate condițiile necesare. Nucleul grupării era format din români majoritatea originari din Craiova și Sadova.

Citește și
Hot
VIDEO. Momentul în care un hoț fură o sumă de bani dintr-o bancă din Brăila

Femeia care a dat de gol toată gruparea cu postările de pe Tik Tok are 33 de ani și este româncă. În referatul de arestare procurorii notează că ar fi făcut presiuni aspura unui funcționar public pentru a-l determina să înregistreze cel puțin 70 de dosare pentru a obține ajutorul social în numele altor români. Ea l-ar fi asigurat pe angajatul de la stat că îl va proteja și că niciun un român din grupare nu se va atinge de el, dacă face ce i se spune.

Potrivit procurorilor din Milano, suspecții le spuneau funcționarilor să aprobe dosarele "dacă vor să poată lucra în liniște, să evite problemele și pentru ca nimeni să nu fie rănit.

Membrii grupării încasau banii cash, pentru că nu aveau nici măcar un cont bancar. Sumele erau apoi investite în bunuri de lux precum haine, bijuterii, telefoane sau mașini.

Acum au început audierile preliminare, în care cei arestați se pot apară în fața judecătorilor. Până acum, anchetatorii au descoperit cel puțin 10.000 de persoane în numele cărora ajutorul social era încasat ilegal. Investigațiile continuă însă pentru că anchetatorii vor să vadă dacă mai sunt și alte cazuri de persoane care au încasat acest ajutor social de urgență fără a avea dreptul.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult