Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Reacţia Comisiei Europene, după anunţul lui Tudorel Toader. Timmermans vine la Bucureşti

Executivul european precizează că urmăreşte situaţia de la DNA.

La cererea Ştirilor ProTV, un purtator de cuvânt al Comisiei Europene a transmis următorul comunicat:

 "Comisia urmărește cu atenţie și îngrijorare ultimele evoluții. Independența sistemului judiciar din România și capacitatea sa de a lupta eficient împotriva corupției sunt elemente esenţiale ale unei Românii puternice în Uniunea Europeană, așa cum au reamintit președintele și prim-vicepreședintele CE în declarația lor comună făcută chiar luna trecută. Comisia va urmări evoluția procedurilor declanşate în privinţa procurorului șef al DNA".

"În rapoartele MCV anterioare, faptul că Direcția Națională Anticorupție și-a menținut nivelul de performanţă în pofida unor presiuni interne, a fost notat ca un semn de sustenabilitate. Comisiai a notat în raport şi că, în cazul în care presiunile vor afecta lupta împotriva corupţiei, Comisia ar putea să îşi revizuiască evaluarea."

Prim-vicepreşedintele Comisiei Europene Frans Timmermans,va întreprinde o vizită oficială în România în perioada 28 februarie – 1 martie 2018 – a anunțat joi seara Reprezentanţa Comisiei Europene în România. Anunţul a fost făcut cu scurt timp înainte ca Tudorel Toader să ceară revocarea şefei DNA.

Citește și
protest
Manifestații în toată țara după anunțul lui Toader. "Tudorel, fă ceva, dă-ţi te rog demisia!"

Potrivit agendei comisarilor, publicată vineri de Comisia Europeană, prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, se va afla joi, 1 martie, la Bucureşti. În această zi, va fi primit la Cotroceni de preşedintele Klaus Iohannis şi va avea întrevederi cu premierul Viorica Dăncilă, cu liderul Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, şi cu cel al Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu‎.

Frans Timmermans a luat poziţie în mai multe rânduri faţă de modificările la legile justiţiei din România, avertizând, împreună cu preşedintele CE Jean Claude Juncker, asupra riscurilor slăbirii independenţei justiţiei.

”Urmărim cu îngrijorare evoluţiile recente din România. Independenţa sistemului judiciar românesc şi capacitatea sa de a combate în mod eficace corupţia constituie pietre de temelie fundamentale ale unei Românii puternice în cadrul Uniunii Europene”, arătau Juncker şi Timmermans într-o declaraţie din urmă cu o lună.

 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult