Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Procurorii din Iași au dat România în judecată și cer diurnă, chiar dacă locuiesc în același oraș. Câți bani ar însemna

Zeci de procurori din Iași au dat statul român în judecată și cer spor de diurnă, aplicat retroactiv, cu penalizări și dobânzi, chiar dacă locuiesc în același oraș în care își desfășoară activitatea.  

28 de procurori din Iași au chemat în judecată Ministerul Public pentru a cere să li se dea și lor un spor de diurnă de 2% din salariu, considerându-se discriminați față de magistrații fostei Secții pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție, cărora li se plătea diurnă indiferent de localitatea în care lucrau, scrie Ziarul de Iași.

Procurorii ieșeni consideră că această diurnă a reprezentat de fapt o majorare salarială mascată, de care trebuie să beneficieze și ei. Un procuror din Iași câștigă 20.000 - 23.000 lei pe lună, în funcție de grad și vechime. Prin sporul de 2% ar urma să încaseze 400 – 600 lei în plus la salariu și, ulterior, la pensie.

Conform legii, judecătorii și procurorii care sunt detașați în altă localitate decât cea de domiciliu beneficiază pe durata delegării sau detașării de o diurnă de 2% din indemnizația de încadrare brută lunară.

Reclamanții spun că diurna de 2% trebuie să devină o creștere salarială pentru toți procurorii 

În schimb, în cazul magistraților din cadrul SIIJ, se arată în acțiunea depusă de cei 28 de procurori ieșeni la tribunal, diurna era acordată indiferent dacă magistratul își avea domiciliul în localitatea în care lucra sau nu.

Citește și
Judecători și procurori anchetați ori condamnați penal, admiși de CSM în magistratură. Cum a fost posibil
Judecători și procurori anchetați ori condamnați penal, admiși de CSM în magistratură. Cum a fost posibil

Astfel, cei 2% nu reprezentau „o veritabilă diurnă, ci o majorare salarială, un drept salarial acordat de lege, în mod discriminatoriu, doar acestei categorii profesionale, respectiv procurorilor care își desfășoară activitatea în cadrul Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție, indiferent de locul unde aceștia își au domiciliul”.

Practic, în aprecierea reclamanților, diurna de 2% ar fi trebuit să se acorde tuturor procurorilor, indiferent unde lucrau și locuiau aceștia. Petenții au cerut plata sporului retroactiv, cu calcularea dobânzilor și penalităților legale.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult