Modifica setarile cookie
Toate categoriile

OUG7. Scrisoare dură transmisă de Timmermans Vioricăi Dăncilă: ”Este dezamăgitor”

Prim vice-președintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, i-a transmis o scrisoare premierului Viorica Dăncilă în care critică OUG dată de Toader cu privire la procurorii europeni și Legile Justiției.

Frans Timmermans se declară dezamăgit de modul în care a procedat Guvernul României și cere să nu se mai facă pași înapoi în Justiție.

De asemenea, Timmermans a transmis Guvernului să pună în aplicare recomandările raportului MCV și cele ale Comisiei de la Veneția.

Scrisoarea transmisă de Frans Timmermans:

”Doamnă prim-ministru,

Vă scriu pentru a cere clarificări despre două ordonanțe de urgență, pentru nominalizările la funcția de procuror european și pentru Legile Justiției, adoptate de Guvern pe 19 februarie 2019.

Când ne-am întâlnit pe 7 februarie, am subliniat că dialogul deschis este calea pentru a progresa în domeniul statului de drept și în cazul MCV.

Citește și
protest, cluj,diicot, dna, judecatori,
DIICOT își suspendă activitatea zilnic, timp de 4 ore, ca protest față de OUG 7

De aceea, este surprinzător și oarecum dezamăgitor că noile ordonanțe de urgență nu au fost puse în discuție. Aceste decizii au legături directe cu îngrijorările exprimate în raportul MCV și în Consiliul de miniștri. Prima recomandare a raportului din ianuarie 2017 a fost să ”instituie un sistem clar și independent de numire a procurorilor șefi, bazat pe criterii transparente”, lucru transmis și de Comisia de la Veneția.

Comisia Europeană a recomandat de asemenea ca Legile Justiției să fie puse în acord cu recomandările din raportul MCV, cele ale Comisiei de la Veneția și cele ale GRECO.

În plus, raportul a evidențiat și îngrijorări cu privire la Secția de Investigare a Magistraților - referitor la indepedența justiției.

Ordonanțele par să contrazică direct recomandările raportului MCV, cu privire la lipsa consultărilor și a modului urgent în care au fost adoptate.

Din acest moment, a devenit urgent pentru România să reia procesul de reformare. Asta înseamnă progres, nu regres, și înseamnă să nu se mai facă pași care pun în pericol progresul din ultimii ani. Cel mai bun punct de pornire rămâne abordarea stabilită de Comisie în noiembrie: opriți schimbările și faceți consultări potrivite, ajutați de expertiza externă. Situația din prezenă ridică noi îngrijorări.”

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult