Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Noi discuții privind șefia Parchetului European. „Sprijin puternic” pentru candidatul francez

Negociatorii Consiliului Uniunii Europene au propus ca viitoarea rundă de discuții privind desemnarea procurorului-șef european, funcție pentru care candidează și Laura Codruța Kovesi, să aibă loc pe 12 aprilie.

Cele două echipe de negociere, a Consiliului şi a Parlamentului, nu au ajuns nici joi la un acord cu privire la desemnarea primului procuror-şef european, şi niciuna dintre tabere nu pare dispusă să-şi schimbe poziţia, informează Agerpres. 

„La începutul întâlnirii, negociatorii PE au făcut referire la poziţia exprimată de preşedintele (Antonio) Tajani ieri (miercuri - n.r.) în timpul sesiunii plenare privind situaţia dnei Kovesi şi a statului de drept în România. Negociatorii Consiliului au subliniat că întâlnirea are ca temă numirea primului şef al EPPO pentru următorii şapte ani. Este foarte important ca EPPO să fie funcţional până al sfârşitul lui 2020, cum este programat. Negociatorii PE şi-au exprimat nemulţumirea faţă de răspunsul negociatorului Consiliului", a declarat o sursă UE pentru Agerpres.

Negociatorii îi acordă „un sprijin puternic” candidatului francez  

De asemenea, negociatorii Consiliului au „reamintit că Consiliul îi acordă un sprijin puternic d-lui Bohnert", conform sursei citate.

„Negociatorii au informat COREPER (Comitetul reprezentanţilor permanenţi) asupra negocierilor după fiecare rundă şi nu a existat nicio schimbare a poziţiei Consiliului. Cu toate acestea, negociatorii Consiliului au fost pe deplin pregătiţi să asculte argumentele PE privind ce o face pe candidata lor mai potrivită pentru a construi EPPO", a precizat sursa UE.

Citește și
Antonio Tajani
Şeful Parlamentului European, mesaj de susţinere pentru Kovesi. "Are toate calităţile"

De asemenea, „Consiliul UE a informat că viitoarea dată prevăzută pentru negocieri, 10 aprilie, este acum imposibilă din cauza reuniunii speciale a Consiliului European". Totuşi, noua dată propusă nu ar fi fost acceptată încă de PE, conform sursei citate, ceea ce ar putea duce la amânarea negocierilor până la formarea noului parlament rezultat din alegerile ce vor avea loc în luna mai.

„Consiliul a propus ca dată nouă 12 aprilie. Totuşi încă nu este clar dacă Parlamentul doreşte să aibă loc această întâlnire. Dacă acest lucru nu se întâmplă, atunci cel mai probabil negocierile se vor relua după formarea unui nou parlament", a mai declarat sursa UE pentru Agerpres.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult