Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Miercuri se decide în Parlament soarta lui Toader. Mesajul lui Dragnea despre vot

Plenul Camerei Deputaţilor a dezbătut marţi moţiunea simplă "Ministrul Justiţiei, un ministru de nota 4 (patru)", iniţiată de PNL şi USR. Votul va fi dat miercuri.

Toader, în Parlament: Activităţile care se desfăşoară la MJ - de revenire la normalitate în înfăptuirea Justiţiei

"Trecând peste discursul politic sau din alte interese, mesajul pe care vreau să îl transmit, nu în faţa dumneavoastră astăzi, ci prin activităţile pe care le desfăşurăm la Ministerul Justiţiei este acela de revenire la normalitate în activitatea de înfăptuire a Justiţiei", a declarat Tudorel Toader, la dezbaterii moţiunii simple pe Justiţie.

El a explicat în plen ce înseamnă revenirea la normalitate.

"Revenirea la normalitate, dacă îmi permiteţi să dau un exemplu cel mai recent pe care îl ştiu, de astăzi, înseamnă să nu ai un cetăţean, indiferent ce funcţie are, dacă e primar sau nu e primar, care să-ţi fie trimis în judecată, să stea în puşcărie şi ulterior să fie achitat. Sigur că îi dă CEDO 2 - 3.000 de euro despăgubiri. Dar vă rog pe dumneavoastră - autorii moţiunii - să îmi spuneţi dacă 2 - 3.000 de euro compensează suferinţa morală, poate şi fizică, încălcarea prestigiului, demnităţii, vieţii sociale, de familie, personale sau nu. Este un act absolut intolerabil în statul de drept şi, dacă ar fi un singur exemplu acesta, ar fi bine, dar, din păcate, în ultima perioadă, vedeţi (...) din ce în ce mai multe astfel de exemple", a spus Toader.

Citește și
Liviu Dragnea
Liviu Dragnea: „Nu cedez și nu renunț la principii”. Ce a spus despre Tudorel Toader

În opinia acestuia, normalitatea este să se treacă ''de la o politică penală represivă la o politică penală preventivă".

"Revenirea la normalitate înseamnă, doamnelor şi domnilor deputaţi, generic vorbind, să ne cunoaştem şi să ne respectăm competenţele pe care le avem în arhitectura constituţională prezentă. Revenirea la normalitate înseamnă şi norme juridice clare, previzibile, predictibile, pe care să le înţeleagă, să le cunoască, să le respecte destinatarii normei, pe de o parte, dar şi cei care le interpretează, le aplică, pe de altă parte. Revenirea la normalitate înseamnă să ne racordăm la standardele europene, să trecem la dosarul electronic, să reducem durata de soluţionare a proceselor, să reducem numărul de achitări. Mai ales când e vorba, potrivit rezoluţiei sau deciziei, că faptele nu există. Revenirea la normalitate înseamnă să trecem de la o politică penală represivă la o politică penală preventivă. (...) Revenirea la normalitate înseamnă să reaşezăm competenţele jurisdicţionale", a precizat Toader.

Dragnea: Nu pot să întorc mâna la spate deputaţilor PSD; să voteze după propria conştiinţă la moţiunea pe justiţie

"(...) Nu le dau eu, pentru că s-au tot dat sugestii din partea altora, în legătură cu domnul Toader. Unii le spun: 'Domnule, să nu mai fie'. Alţii le spun: 'Neapărat să rămână'. Şi am zis că cel mai bine este să judece colegii şi să voteze în consecinţă. (...) Eu nu pot să întorc niciodată mâna la spate deputaţilor PSD", a afirmat Dragnea, la Palatul Parlamentului.

Barna către Toader: Aţi devenit avocatul penalilor, un adevărat satrap al Justiţiei

"Între toţi miniştrii Cabinetului Dăncilă, dvs dle Toader sunteţi de departe cel mai competent şi mai bine pregătit, ce-i drept nici nu e foarte greu să fii cel mai competent în Guvernul Dăncilă, chiar şi aşa CV-ul dvs este unul impresionant. Sunteţi profesor universitar, aţi fost decanul şi rector al uneia dintre cele mai prestigioase universităţi din România şi judecător al Curţii Constituţionale, dar de un an şi jumătate de când aţi fost numit ministru al Justiţiei v-aţi pus toată pregătirea, experienţa şi competenţa în serviciul unor politicieni corupţi, al unui grup infracţional organizat care foloseşte puterea legislativă şi pe cea executivă cu un singur scop: de a scăpa de puşcărie. Aţi acceptat, domnule Toader, să deveniţi impresarul unor infractori şi al grupării pe care aceştia o reprezintă. Dintr-un judecător constituţional aţi devenit avocatul penalilor, dar nu orice fel de avocat, ci un adevărat satrap al Justiţiei, unul care are puterea şi o şi foloseşte să schimbe regulile, după care sunt anchetaţi şi judecaţi infractorii pe care îi reprezintă", a afirmat Barna, în plenul Camerei Deputaţilor, la dezbaterea moţiunii simple pe Justiţie.

El a spus că Tudorel Toader nu are nicio scuză şi înţelege foarte bine "nemernicia politică".

"Iar dacă Liviu Dragnea, eterna temă, poate să aibă o scuză, încearcă să scape de puşcărie, iar dacă Viorica Dăncilă şi mulţi dintre membrii PSD au scuza că habar nu au ce fac prin Guvern sau ce votează prin Parlament, dumneavoastră, domnule Toader, nu aveţi nicio scuză, pentru că dumneavoastră, domnule Toader, înţelegeţi foarte bine nemernicia politică pe care o faceţi astăzi României. După aderarea la NATO şi la Uniunea Europeană, lupta anticorupţie este de departe cea mai importantă şi mai de succes politică publică a statului român în 29 de ani. Dvs dle Toader faceţi totul ca să o distrugeţi. Oricât vă doriţi şi oricât încercaţi să ne convingeţi, independenţa Justiţiei nu înseamnă Tudorel Toader, nu aceasta este normalitatea pe care ne-aţi clamat-o astăzi de la microfon", i-a mai transmis Barna lui Toader.

Liderul USR i-a spus ministrului Justiţiei că a dat-o afară pe Codruţa Kovesi, unul dintre cei mai apreciaţi procurori pe care i-a avut România după Revoluţie, şi propune acum revocarea procurorului general Augustin Lazăr "în încercarea disperată de a subordona procurorii Guvernului PSD".

"Aţi dat OUG 92 fără să ţineţi cont de recomandările principale ale Comisiei de la Veneţia şi în ciuda tuturor avertismentelor lansate de organizaţiile magistraţilor, de CSM sau de partenerii noştri internaţionali. Din cauza acţiunilor dumneavoastră, domnule Toader, România va fi nevoită să îndure umilinţa unei rezoluţii pe tema statului de drept în Parlamentul European, în Anul Centenarului, la 100 de ani de la Marea Unire, locul României în rândul statelor democratice este din nou pus sub semnul întrebării şi acest lucru se întâmplă fix din cauza dumneavoastră domnule Toader şi a penalilor pe care vă străduiţi să îi apăraţi în activitatea de la Ministerul Justiţiei", a mai spus Barna.

El a susţinut că Tudorel Toader ar putea intra în istorie ca "omul care a siluit legile".

"Dacă veţi intra în istorie, dle Toader, şi eu sincer sper că această guvernare să fie doar o notă de subsol, dar dacă veţi intra în istorie atunci veţi rămâne în memoria naţională ca omul care a siluit legile în baza cărora a fost distrus statul de drept în România. USR consideră, domnule Toader, că v-aţi îndeplinit rolul de ministru al Justiţiei cu rea credinţă şi cu iresponsabilitate, de fapt şi pentru aceasta susţinem această moţiune", a adăugat Barna.

Deputat PMP către Toader: Aţi băgat apă în rezervorul de benzină al Justiţiei

"Domnule ministru, acum un an, vă spuneam noi, cei din PMP, tot în plenul Parlamentului, că aveaţi misiunea de a nu strica ce s-a făcut bun în justiţie şi de a corecta ce nu funcţionează. Ce aţi înţeles dumneavoastră din îndemnul nostru? Aţi băgat apă în rezervorul de benzină al Justiţiei, aţi înfipt cuie în cauciucuri, i-aţi spart parbrizul şi i-aţi concediat pe piloţii principali. Dacă PSD - ALDE ar trebui să îi despăgubească pe români pentru daunele produse sistemului de Justiţie din România, despăgubirea ar fi colosală, fiindcă Justiţia din România poate fi încadrată la daună totală, este aproape de nereparat. Tot baletul pe care l-aţi făcut în ultima perioadă nu are nimic de a face cu mai buna funcţionare a justiţiei şi cu coerenţa acţiunilor Ministerului Public", a spus Paşcan, în plenul Camerei Deputaţilor, la dezbaterea moţiunii simple pe Justiţie.

El a adăugat că, sub bagheta lui Toader, România a picat examenele MCV, al Comisiei GRECO şi al Comisiei de la Veneţia.

"Prin prestaţia dumneavoastră veţi rămâne în istorie, din păcate, nu ca un specialist recunoscut şi respectat, ci ca Dorel de la Justiţie. Aşadar, domnule Dorel de la Justiţie, nu suntem de acord cu stricăciunile pe care le-aţi provocat sistemului judiciar la ordin politic, pentru a agăţa Justiţia la brelocul puterii politice din Kiseleff. Nu suntem de acord cu direcţia iliberală pe care actuala putere politică vrea să o imprime României, nu suntem de acord să mai rămâneţi nicio clipă în funcţie pentru a continua să subminaţi dezideratele românilor privind continuarea luptei anticorupţie şi funcţionarea statului de drept", a subliniat el.

 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult