Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Ionel Arsene, baronul PSD de Neamț, pe lista celor mai căutați infractori. A fost condamnat la închisoare pentru corupție

Your browser doesn't support HTML5 video.

Ionel Arsene, președintele Consiliului Județean Neamț, a fost dat în urmărire națională de Poliția Română și figurează, de 24 de ore, pe lista celor mai căutați infractori.

Sâmbătă, judecătorii au decis să emită și un mandat european de arestare pe numele său.

Ionel Arsene, președintele Consiliului Județean Neamt, va merge la închisoare. Magistrații Curții de Apel din Brașov l-au condamnat la 6 ani și 8 luni cu executare, în urma unui proces în care au fost făcute mai multe acuzații de corupție.

Arsene va rămâne și fără 100.000 euro. Se pare, însă, că a aflat despre sentință în Italia, unde ar fi plecat în vacanță. În urmă cu o oră, poliția din Neamț a anunțat ca a primit mandatul de executare a pedepsei și încearcă să îl depisteze pe condamnat.

Sentința prin care baronul PSD de Neamț, Ionel Arsene, a fost condamnat la 6 ani și 8 luni de închisoare cu executare a fost dată în urma unui proces care a început acum cinci ani. Dosarul liderului social democrat a înglobat două cazuri în care acesta fusese trimis în judecată de DNA.

Citește și
pod prabusit
Ignoranța autorităților poate duce la tragedii. 28% dintre podurile din România sunt mai vechi de 100 de ani

Într-unul dintre ele, Arsene era acuzat de trafic de influență. În 2013, când era deputat în Parlamentul României, ar fi primit 100.000 de euro de la Gheorghe Ștefan, zis „Pinalti”, la acea vreme primar PDL în Piatra Neamț, ca să își exercite influența asupra șefului Agenției Naționale de Integritate. ANI ar fi trebuit ulterior să îl declare încompatibil pe adversarul politic Culiță Tărâță - atunci președinte PSD al Consiliului Județean Neamț.

Cel care l-a denunțat pe Arsene a fost Gheorghe Ștefan, în 2017, care ajunsese între timp în închisoare în dosarul Microsoft.

Ionel Arsene s-ar afla în Brescia

Din pușcărie, Pinalti i-a cerut lui Arsene banii înapoi, pentru că între timp Culită Tărâță murise, dar a primit doar o parte din sumă.

Pentru diferență, baronul PSD de Neamț s-a angajat că va da lucrări, prin PNDL, firmei unui apropiat de-al lui Gheorghe Ștefan.

După denunț, Arsene a fost reținut 24 de ore și eliberat apoi sub control judiciar.

El mai avea și un dosar de abuz în serviciu și trafic de influență după ce ceruse unei societăți din Iași 5% dintr-un contract de 60 de milioane de lei pe care îl avea cu Administrația Națională Apele Române.

Ionel Arsene nu le-a răspuns, vineri, reporterilor ProTV care au încercat să obțină un punct de vedere referitor la decizia magistraților Curții de Apel din Brașov.

Se pare că baronul PSD din Neamț ar fi plecat din țară, în Italia.

Ionuț Corfu, jurnalist în Neamț: „Chiar le-a spus celor din Consiliul Judeţean Neamţ că are dreptul la concediu şi că el pleacă în concediu. Acum este în Italia, în Brescia, am înţeles că ar avea acolo şi o casă”.

Reporter: Când v-ați văzut ultima dată cu el?

Daniel Harpa, președinte interimar PSD Neamț: De câteva zile bune.

Reporter: Era îngrijorat?

Daniel Harpa, președinte interimar PSD Neamț: Nu discutăm noi probleme, suntem prieteni, atât, nu discutăm probleme de altă natură.

Reporter: Se spune că este în Italia.

Daniel Harpa, președinte interimar PSD Neamț: Nu știu, nu știu, nu mă mai întrebați, nu mă interesează, sunt în concediu.

Ce au descoperit jurnaliștii emisiunii „România, Te iubesc!” despre Ionel Arsene

Jurnaliștii emisiunii „România, Te iubesc!” au arătat la începutul acestei luni că Ionel Arsene este asociat într-o firmă din Italia, cu sediul în apropierea lacului Como.

Ionel Arsene: „Mi-am făcut firma aceasta când n-am mai vrut să candidez la Consiliul Județean și am vurt să ies din politică. Și atunci mi-am făcut firma aceasta. Deocamdată nu se ocupă cu nimic. Da! Contează? Dacă o să trebuiască să le pun public, o să le pun. Nu are sens. Adică, nu văd relevanța”.

Ionel Arsene este unul dintre cei mai influenți lideri locali din PSD. Lumea întreagă i s-a deschis odată cu intrarea în Parlament, în 2008.

În prima sa declarație de avere, Ionel Arsene avea doar un apartament în Târgu Neamț, datorii la bânci și câteva terenuri. În anii care au urmat, a avut grijă să nu își mai țină averea la vedere.

Cert este că fiului lui de 25 de ani este acționar în cinci firme, dintre care una exploatează piatră ornamentală la Babadag.

Jurnaliștii de la emisiunea „România, Te iubesc!” au arătat și că în Neamț se știa că toate societățile controlate de cumătrul lui Ionel Arsene, Gherorghe Vlasie, sunt cele care câstigă majoritatea lucrărilor de infrastructură.

Ionel Arsene: „Dacă eu i-am botezat unui om un copil asta nu înseamnă că avem o legătură Categoric, categoric. Niciodată, niciodată. Ar fi trebuit să fiu în acționariat, dacă aș fi avut”.

De numele lui Ionel Arsene se leagă și podul din localitatea Luțca, prăbușit în iunie anul trecut - la 9 luni fupă ce baronul PSD de Neamț îl inaugurase. În acest caz, DNA are deschis un dosar penal pentru fapte asimilite cu corupția.

Acum, prin sentința prin care îl trimit 6 ani și 8 luni în închisoare pe Ionel Arsene, magistrații au decis sa confiste si o parte din averea acestuia: 80.000 de euro și 80.000 de lei.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult