Modifica setarile cookie
Toate categoriile

CSM: Plenul a hotărât apărarea independenţei sistemului judiciar

Consiliul Superior al Magistraturii a anunţat joi că a hotărât apărarea independenţei sistemului judiciar faţă de atacurile unor reprezentanţi ai celorlalte puteri.

"În şedinţa din data de 04.07.2018, plenul (...) a hotărât apărarea independenţei sistemului judiciar faţă de atacurile recente ale unor reprezentanţi ai celorlalte puteri.

Discursurile unor lideri politici din cadrul întâlnirii publice 'Stop abuzurilor din justiţie', din data de 09.06.2018, au pus sub semnul îndoielii corectitudinea derulării procedurilor judiciare, afectând în mod grav independenţa sistemului judiciar", se arată într-un comunicat al CSM, citat de Agerpres

Conform sursei citate, plenul CSM a mai constatat că afirmaţiile făcute de preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, în cadrul unei emisiuni TV din data de 10 iunie, sunt de natură să genereze presiuni cu privire la modul de instrumentare a unei cauze penale.

"Plenul CSM asigură societatea românească de faptul că magistratura îşi exercită atribuţiile conform standardelor constituţionale şi face un apel ferm la responsabilitate din partea clasei politice, în vederea garantării respectării principiilor separaţiei şi al echilibrului între puterile statului", se menţionează în comunicat.

Citește și
Tudorel Toader si Augustin Lazar
Augustin Lazăr, de Ziua Justiției: „Independența procurorilor e o necesitate”. Mesajul lui Tudorel Toader

Asociaţia Forumul Judecătorilor din România a trimis la CSM, în luna iunie, o cerere de apărare a independenţei sistemului judiciar "faţă de atacurile recente ale reprezentanţilor de seamă ai puterii legislative şi ai puterii executive, materializate în discursurile unor lideri politici din data de 9 iunie, respectiv data de 10 iunie".

Conform FJR, este necesară intervenţia "neîntârziată" a CSM, în calitate de garant al independenţei justiţiei, pentru "a stopa atacurile fără precedent la adresa judecătorilor şi procurorilor".

De asemenea, Uniunea Naţională a Judecătorilor din România şi Asociaţia Magistraţilor din România au făcut un apel "tuturor persoanelor interesate" să conştientizeze că problemele din Justiţie se rezolvă instituţional, prin proceduri legale, nu în stradă.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult