Învățământul dual prinde tot mai bine în România. Cum își asigură copiii un loc bun de muncă chiar din liceu
Your browser doesn't support HTML5 video.
Cifrele de școlarizare au crescut, la fel și implicarea financiară a firmelor care-și doresc tineri angajați calificați. Au apărut noi specializări, adaptate cerințelor pieței. De pildă, acum se scrie programa pentru electricieni pentru sisteme fotovoltaice.
Alin s-a înscris la o școală profesională duală imediat ce a terminat clasa a VIII-a, iar la absolvire a fost angajat pe loc de firma din industria auto unde făcuse pregătirea practică.
În șase ani, salariul i s-a dublat și a avansat rapid. Din tehnician, a ajuns șef de tură, iar acum a urcat o noua treaptă în carieră.
”Alin Dima, angajat absolvent învățământ dual: De două săptămâni am preluat atribuții de inginer de mentenanță. Am urcat și sper să urc mai mult.
Reporter: Până unde?
Alin Dima: Fără limite!
Reporter: Ce îți permiți să faci acum?
Alin Dima: Vacanțe costisitoare”.
Și Mihai a ales profesionala în loc de liceu dar, după ce s-a angajat, a făcut seralul, iar acum este student.
Statul cheltuie 10.000 de lei pentru fiecare elevMihai Coșovanu, angajat absolvent învățământ dual: ”Am auzit foarte mulți care se plângeau că nu găsesc de muncă după liceu și mi-a surâs foarte mult partea asta, că pot continua aicea și îmi oferă sprijin să pot continua și studiile superioare”.
Ambii tineri au terminat Școala Profesională Kronstadt din Brașov, prima din România organizată în sistem dual. Statul cheltuiește aici anual aproape 10.000 de lei pentru fiecare elev, iar firmele partenere chiar mai mult decât atât.
Copiii beneficiază de burse, cazare, cantină subvenționată și - ocazional - excursii și evenimente distractive.
Pentru ei, în oraș se construiește un cămin de 8 etaje, dotat ultramodern: camere cu televizor și baie proprie, săli de lectură, spații de relaxare, televizor, mașini de spălat și uscătoare pe fiecare etaj.
Peste 9.000 de copii înscriși în învățământul dualClaudia Tudor, specialist învățământ dual: ”După trei ani de zile, acești copii sunt specializați, știu meserie, se integrează foarte ușor la locul de muncă, cunosc compania, sunt ajutați să aibă oportunități, să meargă mai departe, să-și termine liceul, să-și dea bacalaureatul, să meargă la facultate mai departe”.
Și la Sibiu, o companie din industria auto cheltuiește anual 200.000 de euro ca să susțină pregătirea a peste 150 de elevi. Gabriel a terminat școala și lucrează ca tehnician de test, dar acum e în vacanță, în Bulgaria.
Gabriel Prodea, tehnician de test: ”După cum vezi, acum sunt în concediu, deci nu cred că puteam să-mi permit un concediu dacă nu era un loc de muncă cât de cât ok”.
În aceste condiții, interesul pentru școlile profesionale duale e tot mai mare.
EVOLUȚIA CIFRELOR DE ȘCOLARIZARE ÎN ÎNVĂȚĂMÂNTUL DUAL ANUL ȘCOLAR ELEVI
2021/2022 5.284 2022/2023 7.918 2023/2024 9.034 SURSA: MINISTERUL EDUCAȚIEI La cererea companiilor, Ministerul Educației a dezvoltat, în ultimii doi ani, patru noi calificări pentru care pregătirea se face în acest sistem.
Printre ele sunt meseria de lutier, cea de electrician auto, iar ultima, la a cărei programă încă se lucrează, e cea de electrician pentru sisteme fotovoltaice.
Sursa: Pro TV
Etichete: meserii , elevi , invatamant dual , myimpact
Dată publicare: 20-08-2023 18:34