Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Oamenii de știință avertizează că inteligența artificială ar putea provoca dispariția omenirii

Your browser doesn't support HTML5 video.

Tot mai mulţi oameni de ştiinţă sunt de acord că inteligenţa artificială presupune riscuri pentru omenire, inclusiv dispariţia noastră ca specie.

Însă unul dintre pionierii acestui domeniu compară inteligenţa artificială cu focul, a cărui descoperire a determinat un salt în evoluţia omenirii: avantajele se vor dovedi mult mai mari decât pericolele, spune el.

În pitorescul Lugano din Elveţia, cercetătorul Jurgen Schmidhuber lucrează la înfăptuirea unei revoluţii. Dacă îi reuşeşte, lumea nu va mai fi niciodată aceeaşi.

Jürgen Schmidhuber, pionier al inteligenţei artificiale: "Ceea ce se întâmplă acum e mult mai mult decât o nouă revoluţie industrială. Va fi ceva care va transcede omenirea şi chiar însăşi biologia."

Schmidhuber este unul dintre pionierii inteligenţei artificiale. El a contribuit la dezvoltarea algoritmilor care definesc în prezent acest domeniu. Graţie inteligenţei artificiale, Şiri poate să răspundă comenzilor şi Google poată să traducă dintr-o limbă în alta. În laboratorul său, maşinile învaţă singure să se parcheze, iar dronele învaţă să urmărească oamenii.

Citește și
sophia
Răspunsul robotului Sophia atunci când este întrebată dacă roboții vor înlocui oamenii

Următorul pas e să dezvolte roboţi care pot învăţa singuri să realizeze sarcini simple. E încă departe de super-inteligenţa artificială pe care o visează, dar crede că se va ajunge la aceasta în cel mult câteva decenii. Şi alţi experţi sunt de aceeaşi părere.

Nick Bostrom, cercetător la Oxford: "Cred că va afecta toate aspectele vieţii noastre, toate segmentele economiei."

Şeful Institutului pentru Viitorul Omenirii de la Oxford e îngrijorat că omenirea nu se pregăteşte suficient pentru potenţialele pericole pe care le presupune tehnologia.

Reporter: "Având în vedere cercetările dvs. şi tot ce ştiţi până acum, sunteţi optimist cu privire la viitorul omenirii?" Nick Bostrom, cercetător la Oxford: "Cred că tranziţia la era superinteligenţei maşinilor va fi asociată cu riscuri considerabile, inclusiv riscuri existenţiale, precum dispariţia oamenilor. Dar, pe de altă parte, şi despre asta nu se vorbeşte la fel de mult, cred că există avantaje enorme."

La rândul său, Schmidhuber compară inteligenţa artificială cu focul.

Jürgen Schmidhuber, pionier al inteligenţei artificiale: "Trebuie să fim conştienţi de potenţialele pericole ale focului, dar n-o să încetăm să-l folosim, pentru că avantajele depăşesc cu mult dezavantajele."

Până la o inteligenţă artificială mult superioară oamenilor şi care ar putea pune stăpânire pe planetă, ca într-un film ştiinţifico-fantastic, există pericole mai apropiate, precum dispariţia unor locuri de muncă.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicatia Stirile ProTV pentru telefoane Android si iPhone!

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult