Modifica setarile cookie
Toate categoriile

iLikeIT. Gadgeturi extreme: televizorul cu diagonala de 2,8 metri de la Cotroceni

Your browser doesn't support HTML5 video.

E o vorbă care spune aşa: dă o mie de euro pe un sistem de sonorizare şi viaţa ta va fi perfectă.

Dacă ai 26 de mii de euro pentru un mic capriciu poţi cumpăra nişte boxe construite manual. Din aluminiu şi stejar, cu câte şapte amplificatoare de sunet în fiecare unitate. Curcubeu şi unicorni pe scăriţa, ciocănel şi nicovala.

Vorbim astăzi despre tehnologii exagerate. Pe lângă boxe, avem azi un televizor de 105 inch - adică cu diagonală de vreo 2 metri 80 - instalat în muzeul Cotroceni. Ne-am minunat şi de camionul electric de la Tesla, numai bun de condus pentru Lewis Hamilton: prinde sută de la zero în cinci secunde. Aşa arată poate cel mai spectaculos display din acest moment din România. Şi nu este spectaculos doar pentru cum se vede ci şi datorită cifrelor. Are 850 de kilograme cu tot cu acest stand care, apropo, poate ridica şi cobora ecranul dintr-o telecomandă. Ştie şi FullHD, HDR, adică, dacă vii cu un Playstation 4 Pro, te poţi juca Gran Turismo Sport. Ştie şi 4K, dar pentru asta va trebui să mai cumperi încă trei astfel de displayuri.

Televizorul este făcut de Sony şi este gândit pentru companii. De altfel, există doar două astfel de produse exclusiviste în Europa: sunt folosite în fabricile de automobile pentru design. Dar, cu câteva sute de mii de euro de cheltuit, puteţi să cereţi aşa ceva în casa dumneavoastră. Apropo, nu poate fi trimis cu avionul. A venit tocmai din Marea Britanie la Muzeul Cotroceni pe autostradă, într-o astfel de cutie.

Sharp plusează şi ei cu un ecran uriaş. Este o abordare interesantă ca să ajungeţi la 13K. Aşa au fost puse unul lângă altul şase monitoare profesionale în format cinematic, 21:9, care, împreună însă îţi dau senzaţia nu că te uiţi pe fereastra ci că eşti deasupra lumii în funcţie de scenariu, desigur. Mai rămâne doar să filmăm la astfel de rezoluţii - probabil peste vreo 10 ani."

Citește și
Reciclare
De ce nu reciclează românii aparatele electrocasnice vechi

Televizoarele serioase au nevoie de sunet pe măsură. Şi când zic măsură, mă refer şi la unitatea monetară cu toate subunităţile ei. Iată Bang&Olufsen BeoLab50. O operă de arta modernă, din lemn şi aluminiu, care urla calitate cât o ţin boxele şi amplificatoarele.

Horaţiu Ionescu - CEO Bang&Olufsen România: "Nu sunt chiar plug and play, nu sunt nişte produse care se achiziţionează într-un cărucior, mergem acaasa şi le instalăm. Au nevoie de o programare. În primul rând transportul lor este mai special, nu poate fi făcut de oricine, ci de tehnicienii noştri care au fost antrenaţi special pentru a le muta şi a le instala... Apropo, au 65 de kilograme fiecare..."

Sunetul este excepţional. Boxele costă însă vreo 26.000 de euro. Construcţia lor durează trei luni din momentul efectuării comenzii. Avantajul e că puteţi să alegeţi nuanţele în care să fie învelite.

Astfel de gadgeturi clar vor avea nevoie de transport pe măsură. Iar cei de la Tesla...au intuit bine nevoia. Tesla Semi este un camion electric autonom, care parcurge 800 de kilometri cu un plin de baterii. Interesant este că Semi poate atinge sută de kilometri pe oră...fără încărcătură în vreo cinci secunde. Un lanţ comercial din Canada a comandat deja 25 de bucăţi...

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult