Compania OpenAI - cum a fost fondată, cine o deține acum și cât de mult este Elon Musk implicat
Galerie foto
Echipa din spatele OpenAI include unele dintre cele mai strălucite minți din domeniu, cum ar fi Ilya Sutskever, Greg Brockman și Andrej Karpathy.
Cum a fost fondată compania OpenAIPentru a susține cercetările lor de ultimă oră, OpenAI utilizează o platformă supercomputing bazată pe Azure de la Microsoft.
În luna decembrie a anului 2015, un grup de titani tehnologici, printre care Sam Altman, Greg Brockman, Reid Hoffman, Jessica Livingston, Peter Thiel, Elon Musk, Amazon Web Services (AWS), Infosys și YC Research s-au unit pentru a forma OpenAI.
Cu o promisiune uluitoare de peste 1 miliard de dolari pentru această aventură, organizația a făcut o declarație îndrăzneață despre angajamentul său de a avansa domeniul IA (inteligența artificială) într-un mod benefic pentru umanitate.
Nemulțumiți să-și țină cercetările și brevetele într-un sertar, cei de la OpenAI au declarat intenția lor de a colabora liber cu alte instituții și cercetători, făcându-și munca deschisă publicului.
În 2016, OpenAI plătea salarii la nivel corporativ în locul salariilor obișnuite de non-profit.
Cu toate acestea, asta nu i-a împiedicat pe cei mai buni cercetători din domeniu să se alăture organizației, atrași de potențialul și misiunea OpenAI de a dezvolta IA într-un mod sigur și prietenos.
Peter Lee de la Microsoft a afirmat chiar că valoarea unui cercetător de top era mai mare decât cea a unui potențial quarterback NFL de top.
Un angajat Google a renunțat chiar la postul lui pentru a se alătura OpenAI din cauza grupului puternic de oameni și a misiunii organizației.
Cofondatorul OpenAI, Wojciech Zaremba, era atât de implicat în cauză încât a respins oferte de două sau trei ori peste valoarea sa pe piață doar pentru a se alătura echipei.
În 2016, OpenAI a lansat "OpenAI Gym", o platformă pentru cercetarea învățării prin refacere, urmată de dezvăluirea "Universului" în decembrie, care permite măsurarea și antrenarea inteligenței generale a unei IA în diverse jocuri, site-uri web și aplicații.
În 2017, un sfert colosal din cheltuielile funcționale ale OpenAI au fost dedicate calculului în cloud, costând 7,9 milioane de dolari. În comparație, cheltuielile totale ale DeepMind în același an au atins suma uluitoare de 442 de milioane de dolari.
În următorii doi ani, OpenAI și-a îndreptat atenția către cercetare și dezvoltare mai cuprinzătoare în domeniul inteligenței artificiale.
În 2018, organizația a dezvăluit un articol de cercetare intitulat "Îmbunătățirea Înțelegerii Limbajului prin Pregătire Generativă", care a introdus conceptul de Transformatori Pre-antrenați Generativi (GPT).
Aceste rețele, modelate după structura și funcția creierului uman, au fost antrenate pe cantități vaste de text generate de oameni și puteau efectua diverse funcții, cum ar fi generarea și răspunderea la întrebări.
În vara anului 2018, antrenarea boților Dota 2 ai OpenAI a necesitat doar închirierea a 128.000 de CPU-uri și 256 de GPU-uri de la Google pentru mai multe săptămâni.
Domenii de cercetareOpenAI se implică în cercetare în diverse domenii ale inteligenței artificiale (IA) și științelor informatice.
Procesarea Limbajului Natural (NLP). OpenAI a realizat progrese remarcabile în dezvoltarea modelelor de limbaj natural, cum ar fi GPT-3 și GPT-4. Aceste modele sunt capabile să înțeleagă și să genereze limbaj natural în mod coerent, ceea ce are aplicații extinse în generarea de texte, traducerea automată, răspunsuri la întrebări și multe altele.
Învățarea prin Refacere (Reinforcement Learning). OpenAI a lucrat la dezvoltarea de algoritmi și modele bazate pe învățarea prin refacere. "OpenAI Gym" este o platformă dezvoltată de OpenAI care oferă instrumente pentru testarea și dezvoltarea algoritmilor de învățare prin refacere.
Viziunea Computerizată. Compania s-a concentrat și pe dezvoltarea de modele pentru înțelegerea și interpretarea imaginilor. Acest domeniu are aplicații în recunoașterea obiectelor, segmentarea imaginilor și înțelegerea contextului vizual.
Robotica. OpenAI explorează moduri în care IA poate fi utilizată pentru îmbunătățirea performanței roboților. Aceasta include abordarea problemelor legate de navigare, manipulare și interacțiune cu mediul înconjurător.
Generare de conținut creativ. Prin modele precum DALL-E, OpenAI a cercetat modul în care IA poate fi folosită pentru a genera conținut creativ, cum ar fi imagini bazate pe descrieri în limbaj natural.
Cine deține OpenAIOpenAI a primit investiții semnificative începând cu înființarea sa în 2015. Microsoft se pare că a investit până la 13 miliarde de dolari începând din 2019, ceea ce s-a estimat a reprezenta o participație de 49% în companie.
Aproape jumătate din participația în companie este formată și dintr-o serie de alți investitori, printre care se numără investitori de capital de risc precum Khosla Ventures, Sequoia și Thrive Capital.
Cu toate acestea, structura OpenAI înseamnă că nu este entitatea cu cea mai mare investiție în companie care decide ce se întâmplă, deoarece nu este o companie listată public.
Consiliul de administrație al OpenAI controlează direcția companiei, nu investitorul principal, Microsoft.
În acest consiliu se află cinci persoane, sau cel puțin așa era la momentul demiterii directorului general Sam Altman în noiembrie 2023:
Greg Brockman: un cofondator al OpenAI care a demisionat când Sam Altman a fost demis.
Ilya Sutskever: cofondator și șef științific la OpenAI, care a lucrat anterior la un start-up de inteligență artificială vândută Google.
Tasha McCauley: specialist în management la RAND Corporation, think-tank-ul și institutul de cercetare din SUA.
Adam D'Angelo: director executiv al Quora, platforma care permite oamenilor să pună și să răspundă la întrebări.
Helen Toner: director de strategie la Center for Security and Emerging Technology.
În 2018, Elon Musk a demisionat din funcția sa în consiliu, declarând că vede un "potențial conflict viitor de interese" cu poziția sa de CEO al Tesla din cauza dezvoltării AI (Artificial Intelligence) pentru mașinile cu conducere autonomă ale Tesla.
Conform lui Sam Altman, Musk credea că OpenAI a rămas în urma altor jucători precum Google și a sugerat ca el să preia OpenAI. Cu toate acestea, consiliul a refuzat, iar Musk a părăsit ulterior OpenAI. Deși a pretins că va continua să doneze, Musk nu a mai făcut donații după plecare.
Pe Twitter, miliardarul a declarat că Tesla și OpenAI concurează pentru aceiași angajați și a clarificat că nu a mai fost implicat în companie "de peste un an".
Tranziția OpenAIÎn 2019, OpenAI a trecut printr-o tranziție de la un model non-profit la un model "capped" cu scop de profit, cu profitul limitat la 100 de ori investiția făcută.
OpenAI a distribuit acțiuni angajaților săi și a format o colaborare cu Microsoft, care a investit 1 miliard de dolari în companie.
OpenAI a anunțat, de asemenea, intenția sa de a licenția tehnologiile sale pentru utilizare comercială. Cu toate acestea, unii cercetători au criticat schimbarea OpenAI LP la statutul de profit, susținând că e contrariul afirmației companiei privind democratizarea IA.
În 2020, OpenAI a dezvăluit GPT-3, un model de limbaj antrenat pe seturi masive de date de pe internet. Scopul său principal este de a răspunde la întrebări în limbaj natural, dar poate și genera text coerent pe loc și traducere între limbi.
În plus, OpenAI a dezvăluit că primul său produs comercial se va concentra în jurul unui API numit "the API", strâns legat de GPT-3.
În decembrie 2022, OpenAI a făcut senzație când a lansat o previzualizare gratuită a celor mai recente chatbot-uri AI, ChatGPT, bazat pe arhitectura GPT-3.5.
Previzualizarea a avut un succes imens, cu peste un milion de înscrieri în primele cinci zile, conform OpenAI. În plus, surse anonime citate de Reuters în aceeași lună au raportat că OpenAI estimează venituri de 200 de milioane de dolari în 2023 și 1 miliard de dolari în 2024.
La începutul anului 2023, se spunea că OpenAI se află în discuții pentru finanțare care să evalueze compania la 29 de miliarde de dolari, de două ori mai mult decât în 2021.
La 23 ianuarie 2023, Microsoft a anunțat o nouă investiție de 10 miliarde de dolari în OpenAI pe parcursul mai multor ani. Conform zvonurilor, Microsoft ar putea primi 75% din profiturile OpenAI până când își recuperează investiția și o cotă de 49% în companie.
La 7 februarie 2023, Microsoft a anunțat că integrează tehnologia AI bazată pe aceeași fundație ca ChatGPT în Microsoft Bing, Edge, Microsoft 365 și alte produse.
La 3 martie 2023, Reid Hoffman și-a dat demisia din funcția de membru al consiliului OpenAI din cauza posibilelor conflicte de interese cu investițiile sale în companii de tehnologie AI prin Greylock Partners și rolul său de cofondator al startup-ului de tehnologie - Inflection AI. El a rămas în consiliul Microsoft, un investitor important în OpenAI.
În aprilie 2023, OpenAI a anunțat o investiție majoră de la PwC, cu firma de consultanță angajând 1 miliard de dolari în companie și planificând să utilizeze GPT-4 și serviciul Microsoft Azure OpenAI.
Plecarea și întoarcerea lui Sam AltmanSam Altman a ajuns la un acord în principiu pentru a reveni în calitate de CEO al OpenAI, a anunțat compania recent într-o postare pe X, cunoscut anterior sub numele de Twitter.
Anunțul a venit la doar patru zile după ce plecarea inexplicabilă a lui Altman a aruncat compania în dezordine, a stârnit o revoltă a angajaților și a stârnit o scuză publică din partea unuia dintre membrii consiliului care l-au destituit.
Vineri, 17 noiembrie - Altman a demisionat din funcția sa de CEO al OpenAI, a anunțat compania, după o revizuire efectuată de consiliul de administrație al companiei.
„Plecarea domnului Altman survine în urma unui proces deliberativ al consiliului, care a concluzionat că nu a fost consecvent sincer în comunicările sale cu consiliul, împiedicându-l în exercitarea responsabilităților sale”, a declarat OpenAI într-un comunicat.
„Consiliul nu mai are încredere în abilitatea sa de a continua să conducă OpenAI”.
Compania l-a numit pe directorul de tehnologie Mira Murati în funcția de CEO interimar.
După plecarea lui Altman, președintele și cofondatorul OpenAI, Greg Brockman, a anunțat că renunță „în baza știrilor de azi”.
„Sam și cu mine suntem șocați și triști de ceea ce a făcut astăzi consiliul”, a spus Brockman pe X.
Duminică, 19 noiembrie - OpenAI l-a angajat pe fostul CEO Twitch, Emmett Shear, în calitate de CEO interimar, înlocuind-o pe Murati după doar două zile. Shear a confirmat mutarea printr-o postare pe X la scurt timp după aceea.
„Este clar că procesul și comunicările în jurul înlăturării lui Sam au fost gestionate foarte prost, ceea ce a distrus grav încrederea în compania noastră”, a spus Shear.
Între timp, CEO-ul Microsoft, Satya Nadella, a anunțat că l-au angajat pe Altman să conducă un nou departament de inteligență artificială, alături de Brockman și mai mulți angajați ai OpenAI care au plecat recent.
Aproape toți cei aproximativ 800 de angajați de la OpenAI au semnat o scrisoare în care cer demisia consiliului companiei și revenirea lui Altman în funcția de CEO.
Angajații au amenințat că vor pleca și se vor alătura noului departament AI anunțat la Microsoft dacă solicitările lor nu sunt îndeplinite, potrivit unei copii a scrisorii obținute de ABC News. Printre semnatari s-au numărat și membrul consiliului OpenAI, Ilya Sutskever, precum și Murati.
Într-o postare separată, Sutskever și-a exprimat regretul personal pentru rolul său în destituirea lui Altman.
„Regret profund participarea mea la acțiunile consiliului”, a postat Sutskever, cercetător AI de multă vreme și cofondator al OpenAI, pe X.
„Nu am avut niciodată intenția de a răni OpenAI. Iubesc tot ce am construit împreună și voi face tot ce îmi stă în putere să reunesc compania.”
Marți, 21 noiembrie, Altman a ajuns la un acord în principiu pentru a reveni în calitate de CEO al OpenAI, a anunțat compania printr-o postare pe X.
Anunțul include o condiție pentru ca OpenAI să reconfigureze consiliul său de administrație. Noul consiliu îl va include pe fostul co-CEO Salesforce Bret Taylor, fostul secretar al Trezoreriei din SUA Larry Summers și CEO-ul Quora Adam D'Angelo, singurul rămas din consiliul anterior, a declarat OpenAI.
OpenAI și Altman continuă să stabilească termenii exacți ai reintegrării sale, a spus compania în postarea lor pe X.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: elon musk , inteligenta artificiala , chat
Dată publicare: 11-12-2023 10:17