Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Ce presupune reforma orarului elevilor de liceu. Schimbări majore în educația liceenilor. Ar putea fi introduse mai multe ore

Your browser doesn't support HTML5 video.

Până la finalul lunii, orarul elevilor de liceu va suferi schimbări importante. Ar putea fi introduse mai multe ore pentru disciplinele de la examen, pentru că elevii nu se descurcă fără meditații, spun părinții.  

Noile planuri-cadru pentru toți anii de liceu vor fi puse în dezbatere publică în câteva săptămâni. Elevii din liceu studiază după manuale apărute înainte ca ei să se nască. Numărul de ore alocate fiecărui obiect de studiu a fost hotărât acum 20 de ani. Înainte de pandemie, responsabilii au încercat fără succes să modifice planurile.

Orarul elevilor de liceu

Aproape 30% din timp fac Limba română, la fel și Matematică și Științe. Psihologie, Logică, Filosofie, Economie reprezintă 16%. Foarte puțin pentru arte, sport și tehnologie. Consilierea de carieră e aproape inexistentă.

Ironia este că reprezentanții Ministerului Educației au ajuns să pună în discuție exact ce cereau părinții în 2017 - mai multe ore săptămânal pentru materiile la care copiii dau Bacalaureatul. Problema este că, înainte de a modifica planurile-cadru, responsabilii nu au studiat riguros cum se fac cursurile care există acum în orar.

Această problemă este ridicată și de experții OSCE. Nimeni nu știe cât chiulesc profesorii în România, cu complicitatea directorilor și acceptarea elevilor, care se bucură naiv că scapă de cursuri, deși tot ei pierd.

Citește și
meditatii
Elevii susțin proiectul prin care profesorii care dau meditaţii sunt obligați să depună declarații: Ar diminua favoritismele

Marian Staș, profesor: „Eu cred că nu vor apărea schimbări semnificative, dintr-un motiv cât se poate de caracteristic societății ăsteia. Complicitatea, cu alte cuvinte acordul tacit de mermeleală între toate părțile. Lipsa, statistic, de integritate și de corectitudine, a celor trei părți implicate - părinți, profesori și părinți. Dacă am fi riguroși, școala n-ar fi în coada Europei”.

Ministerul Educației și-a propus să restructureze și ce învață elevii de liceu la fiecare materie, până în toamnă. Cu planuri-cadru și programe noi, 50.000 de profesori ar trebui trecuți printr-un training, deși o perioadă vor preda tot după manuale vechi de aproape 20 de ani.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult