Universitățile din România vor să adopte modelul celor din vestul Europei. Au la dispoziție bani din PNRR pentru digitalizare
Your browser doesn't support HTML5 video.
Instituțiile au depus proiectele și vor primi banii pentru a pregăti studenții pentru meseriile viitorului. Fondurile vin prin Planul Național de Redresare și Reziliență.
Universitatea Politehnica din Timișoara a accesat, la sfârșitul anului trecut, peste cinci milioane de euro pentru digitalizare. 400.000 de mii de euro vor costa calculatoarele, care permit rularea unor aplicații de inteligență artificială.
La nivel național au fost disponibile 234 de milioane de euro, pentru modernizare instituțiilor de învățământ superior. Banii au fost distribuiți în funcție de numărul de studenți. Întreaga linie de finanțare are că scop pregătirea tinerilor pentru meseriile viitorului.
Florin Drăgan, rectorul Universității Politehnica Timișoara: „Profesiile se diversifică, sunt tot mai legate de digitalizare și noi trebuie să îi pregătim pentru o piață a muncii, astfel încât să poată intra direct cu ultimele invenții, ultimele inovații care apar în piață”.
Universitatea de Vest din Timișoara a primit șase milioane de euro și va amenaja 19 laboratoare. Cel mai interesant este cel de neuroștiințe, iar Facultatea de Educație Fizică și Sport va cumpăra echipamente pentru monitorizarea sportivilor și pentru recuperarea lor.
Adrian Nagel, decan al Facultății de Educație Fizică și Sport UVT: „Studenții, urmărind și putând să acceseze sistemele pe care noi le avem, ei pot să vadă în timp real, de exemplu, într-o analiză a mișcării, unde se interpretează fiecare mișcare, cadru cu cadru și, în funcție de asta, se poate stabili un program de exerciții ce se pot folosi pentru recuperare după accidentări”.
Și Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj-Napoca a accesat 3,3 milioane de euro. Banii vor fi folosiți, printre altele, și pentru a crea o bază de date cu scanări de la departamentele de imagistică, la care studenții vor avea acces de oriunde.
Prof. dr. Cornel Cătoi, rectorul USAMV Cluj-Napoca: „Se poate simula un organ cu o anumită leziune, de exemplu, un ficat cu cancer, pe baza informațiilor obținute pe cale imagistică. Toate aceste informații se pot constitui într-o imagine 3D. Studenții și cadrele didactice pot simula operația pe un mulaj, pe o machetă, după care vor realiza operația reală”.
Pe de altă parte, unele unități de învățământ superior vor să acceseze fonduri și pentru softuri antiplagiat.