UE dă peste un miliard de euro pentru modernizarea școlilor, însă România riscă să piardă banii. Care este motivul
Your browser doesn't support HTML5 video.
Până acum s-au înscris cu proiecte în jur de 30, deși mai au la dispoziție mai puțin de o lună până când se închide sesiunea. Oficial, Ministrul Educației nu a avut până acum nicio reacție.
Cei de la Liceul Tehnologic Nicolae Bălcescu din Voluntari sunt printre puținii care au făcut un proiect pentru finanțare. Directoarea vrea să schimbe mobilierul în clase, să cumpere echipamente IT, să doteze laboratoarele și să facă unul SMART, din banii pe care i-ar primi prin PNRR.
Roxana Anghel, directorul Liceului Tehnologic Nicolae Bălcescu din Voluntari: „Pe partea de mobilier sunt patru mii de euro, iar pe partea de echipamente IT 4.300 de euro, pentru o singură sală de clasă. Avem 14 săli, dintre care nouă cu mobilier nou, la celalalte doar echipamentul IT. Cu greu mai fac eu matematică cu creta pe tablă, când ei sunt învățați cu tehnologia. E clar că îi vă ajuta în dezvoltarea lor”.
Procedura este simplă. Directorii școlilor trebuie să pună pe hârtie necesarul și ce ar vrea să cumpere, după care să ducă documentele la primăria din localitate. De acolo, proiectul cu aprobarea inspectoratului școlar este urcat pe o platformă dedicată.
Cristina Petre Ghiță, inspector școlar general adjunct ilfov: „În fiecare săptămână avem întâlniri ritmice, cel puțin două întâlniri cu directorii, să vedem stadiul în care se află analiza. Pentru a putea interveni, am constituit o comisie din patru consilieri, care să primească pe o adresă de mail toate aceste analize întocmite de școli”.
În urmă cu câteva zile erau înscrise mai puțin de 30 de școli, deși programul se încheie peste o lună. Practic, Uniunea Europeană ne dă peste un miliard de euro și noi riscăm să pierdem banii, pentru că suntem dezinteresați.
Marian Stas, expert în educație: „Ar fi oligatoriu ca școlile să aplice. În momentul de față nu mai pot arăta înspre nimeni, ăla nu-mi dă, ăla nu face. Nu e o simulare, e pe bune, și fiecare dintre proiecte înseamnă creativitate, dorință, viziune, chiar dacă e vorba de mobilier sau SMART lab și cred că, cu tristețe, dar onest, e să admitem, pur și simplu nu sunt motivate, nu vor”.
Între timp, cei din Ministerul Educației au anunțat doar că platforma pe care se fac înscrierile s-a schimbat. Proiectele deja trimise vor fi transferate.