Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Studenții străini veniți să învețe medicină în România pleacă imediat după facultate. „Salariul e mai mare acolo”

Your browser doesn't support HTML5 video.

Străinii vin în număr mare la facultățile noastre de medicină, dar nu rămân să facă rezidențiatul și să trateze pacienții români.  

Unii știu de la început, că este o țară de tranzit, nu învață limba și după ce își iau licența, pleacă în state care îi plătesc mai bine. Cei care rămân sunt greu de convins, să se mute în provincie, de pildă, unde este mare nevoie de specialiști.

Emilia este din Serbia. A terminat facultatea de medicină în Timișoara, iar acum este medic rezident pneumolog la Institutul Marius Nasta din București. I-a fost greu la început, când nu știa limba și nu cunoștea pe nimeni, dar s-a adaptat. Este căsătorită cu un român, tot medic și el și nu au de gând să plece.

Emilia Hornea, medic rezident: „S-a ivit o ocazie în care eu ca și studentă străină puteam să vin și să primesc bursa și tot ce trebuia să fac era să învăț bine să iau toate examenele. Îmi pare rău că am plecat din țara mea, dar m-am regăsit aici, e poporul meu de suflet. Am parte de un colectiv care m-a ajutat chiar din prima zi”.

Cei mai mulți străini care vin la facultățile de medicină din România nu rămân să facă și rezidențiatul. Theresa, de pildă, a venit din Finlanda, studiază medicina la Cluj, dar va pleca acasă.

Citește și
Universitatea Harvard
Mai mulți studenți evrei au dat în judecată Universitatea Harvard pentru antisemitismul din campus

Theresa Schreck, studentă: „Programul de rezidențiat de acolo e diferit și salariul e mai mare. Părinții mei sunt acasă, familia mea e acolo, așa că îmi doresc să petrec timpul cu ei”.

Leonard Azamfirei, rector UMFST Târgu Mureș: „La Târgu Mureș la programele în limba engleză avem o competiție de trei pe un loc. Diploma de absolvire fiind o diplomă europeană este recunoscută la nivel internațional. Cei mai mulți dintre studenți doresc să se întoarcă acasă sau doresc să meargă în arii geografice unde salariul este mai cistit”.

Avem peste 11.000 de studenți străini la medicină în România și mai puțin de 1.000 de medici rezidenți străini.

O problemă ar putea fi faptul că pentru a se înscrie la rezidențiat un străin trebuie să îndeplinească anumite condiții privind cetăţenia. Dacă nu are cetățenie română, trebuie să fie dintr-un stat membru UE, un stat aparținând SEE sau Confederației Elvețiene.

Mai există varianta să fie căsătorit cu un român ori să fie membru într-o familie din Uniune, să aibă rezidența permanentă în România sau statul de rezident pe termen lung într-un alt stat european. În caz contrar plătește rezidențiatul, cel puțin 320 de euro pe lună. Dar, dacă studenții străini pot face studiile în limba engleză, ca medici, ei trebuie să știe limba română pentru a sta de vorbă cu pacienții.

România nu trebuie doar să atragă studenții mediciniști pe care îi pregătește pentru a rămână aici, ci și să-i convingă să se mute din orașele mari în provincie, acolo unde este lipsa de personal medical. Însă mulți dintre medicii străini care au rămas se îndreaptă către specializări precum chirurgie plastică pentru că la final să-și deschidă cabinete private.

Pe de altă parte, universitățile de medicină de la noi își extind programele de studii și peste hotare. Este cazul Universității din Târgu Mureș, care, pentru a atrage și mai mulți străini, a deschis o filială în Hamburg, unde învață aproape 700 de tineri, cei mai mulți, din Germania.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult