Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Scandalul examenelor de la Spiru Haret. Contractul de muncă al prorectorului a fost suspendat

Your browser doesn't support HTML5 video.

Unul dintre prorectorii Universității Spiru Haret a ajuns după gratii, la fel și șase alte persoane acuzate de fraudă.

UPDATE vineri, 20 decembrie: Contractul individual de muncă al prorectorului Universității Spiru Haret, Ionescu Ionel Eduard, a fost suspendat ca urmare a arestării sale preventive, anunță Universitatea, într-un comunicat.

„Precizăm însă că, urmare a măsurii arestării preventive, luată de instanța competentă, s-a dispus imediat suspendarea contractului individual de muncă al prorectorului universității, respectiv Ionescu Ionel Eduard, în baza art.50 lit.g) din Legea 53/2003.

O măsură similară a fost luată și în ceea ce-l privește pe funcționarul instituției noastre.

Celelalte persoane implicate, pentru care instanța a dispus măsuri preventive, nu sunt angajați ai universității, neputând lua nicio măsură administrativă”, anunță Universitatea Spiru Haret.

Citește și
groapa asfalt
Groapă de 1 metru pe o șosea din Capitală. O mașină a intrat cu roțile din față în ea

UPDATE 21:20: Eduard Ionescu, prorectorul Universităţii "Spiru Haret", a fost arestat preventiv de Tribunalul Bucureşti în dosarul în care procurorii DIICOT investighează fraudarea examenelor de licenţă şi master. În aceleaşi dosar, alte două persoane au fost arestate la domiciliu, în timp ce alte patru vor fi cercetate sub control judiciar.

În timpul cercetărilor, procurorii au aflat detalii revoltătoare despre cum erau vândute examenele. Unii studenți, de pildă, ar fi fost anunțați telefonic că au luat note mari, deși nu puseseră piciorul pe la cursuri sau chiar erau plecați din țară. "Toată lumea făcea asta, era ceva obișnuit", ar fi recunoscut o secretară, urmărită și ea penal.

După gratii au ajuns Eduard Ionescu, prorector al universității, iubita acestuia, un secretar, doi intermediari și doi studenți.

Aceștia au refuzat să facă declarații. În schimb, zeci de suspecți puși în fața probelor, au acceptat să vorbească sau să se scuze.

De la audieri nu au lipsit nici declarațiile inedite. De exemplu, deși procurorii știau că în limbajul codificat o boabă înseamnă o restanță, unul dintre suspecți a declarat că de fapt era în supermarket și vorbea despre struguri. O femeie a declarat că aranjarea examenelor se făcea de atât de mult timp, încât nu mai realizau că este o infracțiune, iar alta, că banii dați pentru favoruri nu erau șpăgi, ci cadouri între prieteni pentru că prieteniile se întrețin cu bani.

Bani mulți. Între 500 și 1.500 de euro pentru serviciile puse la dispoziție de rețea.

Potrivit procurorilor, deși o studentă nu a putut susține proba orală, fiind programată pentru ziua următoare, aflându-se în gară și pregătindu-se să să întoarcă acasă este sunată la scurt timp de prorector, care îi aduce totuși la cunoștință că aceasta a luat nota 8 la proba orală.

Iar un alt student trece cu brio o restanță, deși era plecat în Germania.

Influența prorectorului nu s-ar fi oprit însă, aici. Împreună cu secretarul, reținut și el, voia să înscrie o persoană din Parlament, direct în anul doi al Facultății de Management.

Mai mult, notează procurorii, prorectorul ar fi lăsat să se înțeleagă că are trecere în instituții publice.

În acest sens, a rezultat apelarea la ajutorul prorectorului, contra promisiunii unor foloase materiale semnificative, de a încerca să intervină pentru promovarea de către o fostă studentă a examenelor de admitere la Institutul Național al Magistraturii.

În casa lui, la percheziții, pe lângă bani, autoritățile au găsit o colecție de ceasuri, dar și câteva arme, una deținută ilegal.

Pe lângă ancheta procurorilor DIICOT, reprezentanții universității ne-au transmis că au constituit o comisie care va face propria verificare internă.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult