România, țara din Uniunea Europeană cu cei mai puțini tineri care își continuă studiile după terminarea liceului
Your browser doesn't support HTML5 video.
De altfel, în ultimii ani, numărul absolvenților care nu se mai prezintă nici la examenul de bacalaureat, a crescut îngrijorător.
Numai anul acesta, peste 40.000 de tineri nu s-au înscris la examenul de bacalaureat, ceea ce înseamnă că au încheiat socotelile cu orice formă de studiu. Automat, și numărul celor care s-au înscris la facultate a fost mai mic. Este, de altfel, într-o scădere continuă de zece ani încoace.
Florin Gheorghiu, directorul Liceului Tehnologic „Sfântul Pantelimon”: „Copiii au venit și cu medii la repartizarea computerizată mai mici, atunci a fost mai greu să promoveze clasa a 12-a. Au luat acel atestat de competențe profesionale, unii s-au angajat. Avem și un segment pe zona aceasta care doresc să se angajeze și, în mod special, cei care nu promovează examenul de bac, se duc și către această zonă".
România, la coada clasamentului când vine vorba de tineri care își termină studiileDin păcate, spre deosebire de alte țări, la noi sunt puține postliceale în care elevii se pot specializa într-o meserie. Acum au de ales între asistent, mecanic sau polițist. Potrivit Eurostat, România se află în coada clasamentului, dacă ne referim la cei care vor să urmeze o formă de învățământ terțiar, adică orice școală după liceu, fie că vorbim despre facultate ori postliceală.
În 2021, puțin peste 40% din tinerii cu vârsta cuprinsă între 25 și 34 de ani din UE, urmau orice formă de învățământ după terminarea liceului. Cu procente de peste 55%, în topul clasamentului se află Lituania, Franța, Polonia, Irlanda sau Luxemburg, iar ultima clasată este România. La noi, cele mai mici procente s-au înregistrat în zona centrală, de sud-est și în Muntenia de Sud.
Lucian Ciolan, prorector al Universității din București: „Sunt, după opinia mea, două zone care conduc la această situație. Prima e legată de evoluția pieței muncii, tinerii nu fac studii superioare, pentru că piața muncii nu pune condiții de studii teriate. Avem o piață a muncii care absoarbe tineri cu nivel mediu de educație. O a doua chestiune, adulții din România nu participă la forme superioare de învățare, pentru că nu cred că învățarea îi duce la succes și la reușită în viață, și renunță la această pistă și accesând probabil căi mai facile pe care le consideră mai potrivite”. Oficialii din Ministerul Educației recunosc că aceasta este realitatea, însă nu au plan imediat.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: bacalaureat , romania , scoala , elevi
Dată publicare: 19-11-2022 19:32