Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Record la înscrieri la facultăți. Pentru străini, taxele ajung și la 4.500 de euro pe an. Care sunt cele mai căutate

Your browser doesn't support HTML5 video.

Cea mai mare rată de promovabilitate la bacalaureat, din ultimii zece ani, a adus cu ea și un număr record de tineri care vor să urmeze o facultate. Unele universități din țară au avut creșteri si de 20%, comparativ cu anul trecut.

Pe de altă parte, si facultățile încearcă să îi atragă, pentru că taxele plătite de aceștia, reprezintă o importantă sursă de venit.

La Universitatea Politehnica din Timișoara sunt înscriși deja peste 2.700 de candidați, cu aproape 500 in plus față de anul trecut. La specializările cele mai căutate pe piața muncii, concurența este mare.

Florin Drăgan, rector Universitatea Politehnica Timișoara: "Pe zona de IT avem patru pe loc. În rest, avem doi pe loc sau spre trei."

Brașov

Și Universitatea Transilvania din Brașov a înregistrat cel mai mare număr de înscrieri din ultimul deceniu - sunt 12 mii de candidati care se luptă pe 6 mii de locuri în 18 facultăți.

Citește și
Românii, pe ultimul loc în UE la învățatul pe parcursul vieții. 1% dintre cei peste 25 de ani mai fac școală
Au început înscrierile la facultate. Cu ce oferte încearcă universitățile să-i atragă pe tineri

Concurență Universitatea Transilvania Brașov (locuri la buget și taxă)

-Medicină -5,5 candidati/loc -Matematică-Informatică -4 candidați/loc -Psihologie -3,8 candidati/loc -Drept -2,8 candidați/loc

SURSA: Universitatea Transilvania Brașov

Cea mai căutată disciplină rămâne medicina, urmată de matematică-informatică, psihologie și drept. Studenții de la IT și tehnologia calculatoarelor sunt racolați imediat de companiile de profil.

Liliana Rogozea, prorector Relații Publice Universitatea Transilvania: "E foarte greu, uneori, să păstreze echilibrul între a veni la școală și a și lucra în același timp, dar oportunitățile de angajare sunt foarte mari."

Însă la specializarea medicină generală, la locurile cu taxă, concurența este fără precedent, la Brașov. Marius Moga, decanul Facultății de Medicină Brașov: "Avem 24,5 candidați pe loc la locurile bugetate, iar la cele 113 locuri buget, plus taxa, sunt în jur de 14 candidati pe loc."

Alexandru Cârstea, candidat: "Un statut foarte bun, respect, e o meserie nobilă, și financiar - ne gândim și la partea financiară, bineînțeles, - sunt salarii foarte bune."

Iași

La Iași, cea mai mare concurență este la Facultatea de drept, urmată de Informatică și Psihologie.

Concurență Universitatea Alexandru Ioan Cuza Iasi (locuri la buget):

-Facultatea de Drept -5,52 candidati/loc -Facultatea de Informatică -4,52 candidati/loc -Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației -3,84 candidati/loc -Facultatea de Educatie fizică și Sport -3,80 candidati/loc -Facultatea de Filosofie și Științe social-politice -3,58 candidati/loc

SURSA: Universitatea Alexandru Ioan Cuza Iasi

Și numărul străinilor care vor să studieze la noi este tot mai mare

Fracois este din Haiti și vrea să urmeze un masterat la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Timișoara.

Francois Guyvenchy, student străin: "Pot să spun că m-am îndrăgostit de oraș, de sistemul de educație și iubesc modul în care se predă aici, sunt profesori minunați."

Aici taxele au crescut de la 3.200 la 4.500 de euro pe an pentru străini.

Sorin Stanciu, prorector Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară Banatul: "Vom solicita ministerului creșterea/capacității școlare."

Și la Universitatea de Medicină și Farmacie "Victor Babeș" din Timișoara tarifele de școlarizare, pentru străini, au ajuns la 7500 de euro pe an. Octavian Crețu, rector UMF Victor Babeș Timișoara: "Am avut o concurență foarte mare, în special la limba franceză, la medicină generală, unde au fost peste 5 pe loc."

Oradea

Universitatea din Oradea, unul dintre cele mai frumoase orașe din România, este și ea foarte căutată. Și aici medicina este în top.

Sanda Fiip, prorector Universitatea din Oradea: "Dorim o cifră mai mare de școlarizare. Noi am vrea s-o dublăm".

În Capitală, cele mai solicitate sunt Facultățile de Medicină, IT și Sociologie, însă concurență serioasă este și la Academia Militară.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult