Reacțiile profesorilor în ceea ce privește educația sexuală, noua educație sanitară: „M-au întrebat ce înseamnă viol”
Your browser doesn't support HTML5 video.
Educația sexuală se va face doar cu acordul lor, în cadrul unor programe speciale din școli. În paralel, rămân și cursurile opționale pentru elevi, privind educația pentru sănătate. Și pentru acestea, părinții trebuie să-și dea acordul, privind informațiile pe care le primesc cei mici. Legea adoptată de deputați, prevede însă, și schimbarea noțiunii, din educație sexuală, în educație sanitară.
Încă din primele clase, copiii ar trebui să învețe corpul uman și din ce e format el. În clasele a treia și a patra, programa școlară arată că elevii ar trebui să afle ce presupune igiena intimă și cum ar trebui să se ferească de boli. Abia din clasa a cincea până în clasa a opta vor primi anumite noțiuni de educație sexuală, cum să aibă un comportament igienic, cum să se poarte cu o altă persoană, care sunt atingerile nepermise și cum să se protejeze în fața unei boli cu transmitere sexuală sau în fața unei sarcini nedorite.
Uneori, elevii nu cunosc informații de bază.
Laura Felea, profesor: „Interacționând cu fetițele de clasa a cincea și vorbindu-le despre pubertate și prima menstruație, ele credeau că, în perioada aceea, știau de la bunică sau de la mamă, că nu te speli, pentru că va curge mai mult."
Claudia Chiru, profesor: „Am elevi de clasa a patra, deci 10-11 ani. Doi dintre elevii mei au întrebat ce înseamnă avort și ce înseamnă viol. În fața acestor întrebări, eu am apelat la cunoștințele mele de părinte. Le-am povestit ce e potrivit pentru vârsta lor să afle."
Cursurile de educație pentru sănătate se țin optinonal în școli încă din 2004. Educația pentru sănătate ajunge însă, doar la 10% dintre copii. Legea adoptată miercuri de Camera Deputaților nu modifică aceste cursuri opționale deja existente în școli, ci obligă profesorii să ceară noi semnături de la părinți, pentru programe separate de informare a copiilor.
Adina Manea, director Asociația Tineri pentru Tineri: „Sunt conținuturi care sunt predate de persoane din afara sistemului de învățământ și în mod obișnuit și obligatoriu. Această procedură a acordului părinților se întâmplă.”
Lipsa unor informații elementare de sănătate în rândul elevilor se vede în statistici îngrijorătoare pentru țara noastră. România este pe locul doi în Uniunea Europeană, la numărul de mame adolescente după Bulgaria și, potrivit statisticilor, unul din patru adolescenți nu se protejează în timpul actului sexual.
Adriana Radu, Sexul vs Barza: „În Germania, educația sexuală e obligatorie în toate landurile federale. Educația pentru sănătate reproductivă și sexuală se face potrivit vârstei. Asta înseamnă ca pedagog să-l ajuți pe tânăr cu informații, acolo unde este el pregătit intelectual și emoțional.”
Legea adoptată de Camera Deputaților a ajuns la președinte pentru a fi promulgată. Poate fi atacată la Curtea Constituțională sau retrimisă în Parlament.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: copii , lege , scoli , educație sexuală
Dată publicare: 04-06-2020 19:48