Părinții puși de grădiniță să dea bani pentru săpun, șervețele și salariul unei îngrijitoare
Your browser doesn't support HTML5 video.
Galerie foto
În Constanţa, de pildă, au primit o listă cu ce trebuie să cumpere, dar şi rugămintea de a plăti salariul unei îngrijitoare.
Părinţii copiilor înscrişi la o grădiniţă de stat din Constanța spun că sunt revoltaţi că la fiecare şedinţă li se cer bani. Spun că la prima întâlnire au fost nevoiţi să dea câte 70 de lei de persoană pentru diverse materiale didactice.
Mamă: „Ni s-a spus că cine nu dă această sumă poate să îl ducă la altă grădiniţă. Ni s-a solicitat şi un ajutor pentru îngrijitoare, de 20 de lei pe lună, şi fiecare copil să dea suma aceasta pentru încă o persoană nou angajată care-şi primeşte salariul din banii părinţilor."
Aceiaşi părinţi spun că două săptămâni mai târziu au primit de la educatoare o listă de cumpărături pentru copiii lor. Aceasta include 31 de rechizite şi jucării, dar şi săpun lichid, şerveţele umede, hârtie igienică, şerveţele „tip rola mare", şerveţele „verzi/albe pentru baie", dosar cu şină, cu buton sau fermoar şi perforatoare.
Mamă: „Cu această listă am mers la librărie şi s-a ajuns la 381 lei calculate suma într-un magazin specific."
Potrivit Constituţiei, învăţământul de stat este gratuit.Directoarea grădiniţe susţine că părinţii cumpără ce vor ei.
Tania Dumitrașcu, director grădiniță: ”Învățământul preșcolar nu e obligatoriu, nimeni nu a băgat mâna în buzunarul părintelui.”
Reporter: „Şi asta ce înseamnă? Vii la grădiniţă dacă ai bani?”
Director: „Nu! Nu îi spune nimeni de unde să ia! Părintele cumpără ce doreşte!"
Potrivit inspectorilor şcolari, niciun părinte nu a depus până acum vreo plângere.
Irinela Nicolae, inspector şcolar ISJ Constanţa: „Dintotdeauna rechizitele şcolare au fost un atribut al părinţilor. Vorbim de nişte caiete, creioane vorbim de nişte blocuri de desen sau acuarele."
Cazuri similare sunt însă şi în alte oraşe.
Codruţ, tatăl a doi copii de 4 şi 7 ani din Braşov, e nemulţumit de cererile cadrelor didactice.
Codruț Bucur: „În fiecare an am dus hârtie igienică, săpun, şerveţele, lucruri de absolută necesitate pe care statul nu reuşeşte să le asigure din motive care mie îmi scapă, pur şi simplu nu se preocupă de lucrurile de bază."
Practica sumelor strânse pentru fondul clasei şi alte cheltuieli este veche. Legea spune că banii nu pot fi strânşi dacă părinţii nu s-au organizat într-o asociaţie non-profit, astfel încât fiecare leu să fie fiscalizat.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!