Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Your browser doesn't support HTML5 video.

Opţional cu noţiuni de educaţie sexuală la liceu, când mii de eleve sunt deja mame

''Adolescenta şi autocunoastere'', iată noua materie opţională, propusă de Ministerul Educaţiei pentru elevii de liceu.

Trecerea de la copilărie la maturitate, familia, rolul presei, consumul de alcool, şi relaţiile intime, sunt doar câteva dintre temele care vor fi dezbătute la această disciplină.

''Adolescenţă şi autocunoastere''- un opţional care va putea fi ales de elevii de liceu, adică de adolescenţii cu vârste cuprinse între 14 şi 18 ani. În cadrul acestor ore elevii vor vorbi despre tranziţia de la copilărie la pubertate şi adolescenţa dar şi despre dezvoltarea fizică şi sexuală, relaţiile intime, boli cu transmitere sexuală, însă vor fi atinse şi temele legate de consumul de alcool sau fumat.

Subiectele sunt depăşite, spun în cor, profesorii şi elevii. Ei susţin că despre relaţiile intime, elevii află prima dată în şcoala generală.

''Mai ales în societatea noastră, când tinerii sunt dezorientaţi, un astfel de opţional ar ajuta la clasa a VII-a, a VIII-a, cu toate că motivaţia pentru opţional a elevilor e de natura strict personală: de timp, de nota de interes pentru viitor, astfel de noutăţi din acest opţional ar trebui introduse din clasele mici în diverse discipline”, spune profesorul Mihai Surdu. “O întrebare ar fi: cine preda astfel de opţionale? Este puţin cam târziu pentru elevii de liceu să aibe contact cu ele, plus ca astfel de informaţii le aduce la clasa profesorul de dirigentie''

La aceste ore se va vorbi şi despre sarcini în adolescenţă, cu atât mai mult cu cât în România 1 din 10 mame e minoră, iar ţara noastră se afla pe primul loc în UE în ceea ce priveşte sarcina şi avortul în adolescenţă. Potrivit Ministerului Sănătăţii, anual în România peste 1200 de fetiţe cu vârste sub 15 ani devin mame, iar altele 20 de mii au sub 19 ani.

Ministerul Educaţiei a anunţat că vor fi atinse şi teme că rolul presei în viaţa elevilor sau familia ca o ''concretizare a dragostei autentice''. Profesorii spun însă că elevii se îndreaptă mai degrabă spre materii care îi interesează concret şi că şi-ar dori mai mult să înveţe strategii de marketing sau educaţie civică. Opţionalul a fost gândit pe durata a doi ani, o oră pe săptămână.

Citește și

Citește mai mult