O elevă a dezvăluit pe ce dă şcoala banii strânşi de la părinţi. "Pază" de 10.000 de euro
Your browser doesn't support HTML5 video.
Peste 10 mii de euro sunt colectați de la elevi, iar o parte din suma este plătită pentru pază unității scoalare, dar și pentru consumabile de toaletă, deși acești bani ar trebui asigurați din bugetul primit de la stat.
Elevii au depus plângere la Inspectoratul Școlar, iar cinci clase au refuzat să mai achite vreun ban. Atoritatile au declanșat o anchetă.
Anual se strâng de la peste 1000 de elevi peste 10 mii de euro, iar o mare parte din suma este cheltuită pentru consumabile de curățenie, pază și serbarea de Crăciun, susține fata.
Ea a prezentat și un document privind situația colectării banilor de la unele clase ale Liceului Teoretic "Traian" din Constanța.
De exemplu, pentru pază, în lunile aprilie, mai și iunie, s-au cheltuit aproape 10.000 de lei.
Ramona Șerban, elevă: „Chestia care m-a șocat cel mai mult a fost faptul că a apărut acel tabel. A fost transmis părinților pentru faptul că clasele nu au cotizat în mod egal și unii au fost apostrofați pentru că nu au cotizat.”
Situația este întâlnită la cele mai multe școli din țară.
Mihai Tănase, președinte Asociația Elevilor Constanța: „Există și presiuni din partea părinților în cadrul clasei pentru că sunt apostrofați acei părinți care din diferite motive nu-și permit sau refuză să dea banii, se pune presiune pe ei pentru a plăti aceste fonduri.”
Dan Cernat, Asociația Părinților din Constanța: „Părinții se gândesc la siguranța copiilor și pentru o activitate mai bună în școală, dacă li se spune că școala nu are bani de pază, nu are bani de consumabile la toaletă, sigur că nu este normal.”
Potrivit unui ordin al Ministerului Educației Naționale comitetul de părinți poate susține, inclusiv financiar, activitatea școlii. Ciudat este însă faptul că mulți plătesc pentru cheltuieli care ar trebui asigurate de stat.
Ordinul nr. 5079/2016: „Comitetul de părinți poate decide să susțînă, inclusiv financiar prin asociația de părinți cu personalitate juridică, cu respectarea prevederilor legale în domeniul financiar, întreținerea, dezvoltarea și modernizarea bazei materiale a clasei. Hotărârea comitetului de părinți nu este obligatorie."
Sursa: Pro TV
Dată publicare: 15-10-2019 08:32