Numărul locurilor bugetate la universităţile din ţară va creşte în această toamnă. Cum va fi viața de student în pandemie
Your browser doesn't support HTML5 video.
UPDATE Partea bună a lucrurilor este că numărul locurilor bugetate va crește în această toamnă cel puțin cu o mie, după ce organizațiile studențești au cerut reducerea taxelor de școlarizare acolo unde cursurile se vor desfășura virtual.
La Universitatea de Medicină din Timișoara cursurile se vor face exclusiv online pe toată perioada stării de alertă sau până când va exista un cadru legal care să le permită studenților să poată intra în spitale.
Tânără: ”Eu sunt la tehnică dentară și ar trebui să facem mai multă practică și așa online nu prea avem ce să învățăm".
Tânăr: ”Vin din New York și acolo e mai rău. Am venit aici în speranța că vom merge la facultate, cu măști, pentru că vreau să învăț bine. Fiind online, e mai dificil".
În tot acest timp, la Universitatea Politehnica din Timișoara patru facultăți vor începe în sistem hibrid doar pentru studenții din anul întâi. Ceilalți vor învăța din fața calculatorului în primele cinci săptămâni.
Tânăr: ”În anul întăi învățăm despre călirea oțelului. Iar în acest proces, efectiv călim noi oțelul. Nu știu cum s-ar putea face astea online".
Desfășurarea cursurilor online scutește universitățile de cheltuielile de întreținere a clădirilor. Drept urmare, asociațiile studențești au cerut ca această economie să se reflecte și în taxele de studiu.
Așa că rectorii au promis că vor mări numărul de locuri la buget și vor acorda facilități de plată studenților "de la taxă".
Sorin Cîmpeanu, președintele Consiliului Național al Rectorilor: ”Noi am cerut să crească cu cel puțin 1.000 de locuri. Amânarea termenelor de plată, renunțarea la penalizări pentru plata cu întârziere".
Monica Anisie, ministrul Educației: ”La momentul acesta se ia în calcul o modificare a acestei prevederi, că la 3 cazuri se închide universitatea".
Loc de carantină în cămine
Florin Drăgan, rector Universitatea Politehnica Timișoara: "În cămine va fi tot la fel, cu trasee, încercăm să îi și grupăm în funcție de grupele sau subgrupele pe care le au și la studiu, astfel încât să nu se intersecteze, astfel dacă apare un caz, să nu fim nevoiți să izolăm întreg anul".
La Universitatea Petrol și Gaze din Ploiești a fost amenajat și un loc de carantină în cămine, iar numărul de locuri a fost redus semnificativ.
Studentă: ”Suntem obligați să purtăm mască cu toate că nu ne place, chiar și în cămin. Dar înțelegem, pentru că până la urmă este vorba și despre sănătatea noastră și a celor din jur".
”Reporter: Cu cât s-a redus numărul de locuri? Ștefan Drăgan, director administrativ UPG: Cu 500 de locuri, de la 1.700 am rămas cu 1.200 de locuri. Reporter: Pierderea? Ștefan Drăgan: Pierderea este de aproape 100.000 de lei pe lună".
Ministerul Educației a alocat 14 milioane de lei pentru prevenirea și combaterea îmbolnăvirilor cu Covid-19.
-------
Decizia vine după ce organizaţiile studenţeşti au cerut reducerea taxelor de şcolarizare acolo unde cursurile se vor desfăşura online. În plus, drept compensare, pentru studenţii de la învăţământul cu taxă, vor putea fi amânate termenele de plată şi se va renunţa la penalităţi. Decizia acordării acestor facilităţi aparţine însă fiecărei universităţi în parte.
Desfăşurarea cursurilor în sistem online scuteşte universităţile de cheltuielile de întreţinere a clădirilor şi scade semnificativ facturile la utilităţi. Drept urmare, asociaţiile studenţeşti au cerut ca această economie să se reflecte şi în taxele de studiu care să fie micşorate proporţional.
Tamara Ciobanu, Asociaţia Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România: „Este necesară o fundamentare foarte atentă a modului în care sunt folosiţi banii pe care studenţii îi plătesc prin intermediul taxelor de şcolarizare ,iar mai apoi acestea să fie reduse mai ales în contextul învăţământului exclusiv online”.
Drept răspuns la această solicitare, rectorii au convenit că ar fi mai potrivit să mărească numărul de locuri la buget şi să acorde facilităţi de plată studenţilor care rămân în continuare „la taxă”. Sorin Câmpeanu, președintele Consiliului Național al Rectorilor: „Noi am cerut, faţă de cele 61 de mii de locuri bugetate la licenţă, să crească cu cel puţin 1.000 de locuri. Deja studenţii au propus astăzi măsuri compensatorii mult mai uşor de aplicat: amânarea termenelor de plată, renunţarea la penalizări pentru plată cu întârziere, sunt paşi importanţi care se fac, chiar dacă nu va fi o reducere masivă a taxei de şcolarizare”.
Monica Anisie, ministrul Educației: „Din consultările pe care le-am avut până acum, majoritatea universităţilor aleg să îşi desfăşoare cursurile în sistem online pentru început, unele în sistem hibrid, iar activităţile practice să se desfăşoare în cadrul universităţilor. Ministerul Educaţiei deja a alocat fonduri pentru prevenirea şi combaterea îmbolnăvirilor cu Covid-19, vorbim de 14 milioane de lei”.
În contextul crizei epidemiologice, cursurile teoretice se vor desfăşura exclusiv online, iar multe dintre facultăţi au anunţat deja că studenţii nu se vor întâlni faţă în faţă cu profesorii în semestrul 1.
Sistemul hibrid va fi ales pentru specializările care implică cursuri practice şi laboratoare. Există şi specializări pentru care învăţământul la distanţă este imposibiul cum fi, de exemplu, studenţii la medicină din anii terminali şi cei de la arte.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: universitati , studenti , locuri bugetate
Dată publicare: 21-09-2020 19:47