Nou scandal de fraudă la examenele online. Mai mulți elevi, suspectați că ar fi trișat la olimpiada de matematică
Your browser doesn't support HTML5 video.
Într-un singur centru de evaluare din Capitală, mai mulţi elevi ar fi copiat sau ar fi fost ajutaţi de părinţi. Preşedintele Societăţii de Ştiinţe Matematice, Radu Gologan, cel care a făcut publică informaţia, spune că adulţii încurajează acest tip de furt, în special dacă au copii în clase mici.
Cel puţin 10 elevi sunt bănuiţi că ar fi fraudat la una dintre cele mai importante competiţii din învăţământ: olimpiada de matematică.
Radu Gologan, preşedintele societăţii de matematică: ''La 2 clase mici de 5-6 unde procentul de fraudă pare să fie de 5% , li s-a şoptit, au vorbit la telefon sau fac pe Facebook grupuri şi îşi zic răspunsurile pentru că a fost test grilă."
Una dintre grupele de examinare din Bucureşti a strâns 324 de elevii de gimnaziu şi liceu care s-au conectat video pe o platfromă online.
Aici elevii care susţineau olimpiada au fost distribuiţi în 13 clase virtuale, iar fiecare clasă avea în medie 25 de elevi cu un supraveghetor care urmărea cum se desfășoară concursul. În cel puţin 10 cazuri supraveghetorii au sesizat tentative de fraudă.
De pildă, unii copii se deconectau pur şi simplu odată la 10-15 minute, iar când administratorul platformei îi suna invocau probleme tehnice şi reveneau cu subiecte rezolvate, alţii îşi închideau camerele video.
Altor copii le-au suflat părinţii rezolvarea.
Radu Gologan: "Am discutat cu preşedintele acestei fundaţii care mi-a spus că a rămas stupefiat când a încercat să ia legătura cu persoana respectivă, adultă de lângă copil şi să îi explice că trebuie să plece de acolo să îl lase pe copil să lucreze singur şi lucrurile nu au fost chiar dulci, în sensul că persoană respectivă nu părea că face un act ilegal. Dacă un copil la 11 ani stă cu mama lui să rezolve subiectele de olimpiadă, ştiind foarte bine că nu e un lucru corect, cum vor fi ei copiii ăştia în viitor?''
Profesorii consideră că elevii ar trebui să participe din pasiune la astfel de competiţii însă sunt destule cazuri în care părinţii îi obliga să obţină note cât mai mari şi astfel să încerce să îşi asigure un loc la o facultate bună din strainanate.
Carmen Truțescu, psihiatru pediatrie: ''Fiecare dintre adulţii deveniţi părinţi au anumite așteptări de la proprii copii şi orice nereuşită a copilului sau un drum ales de copil, altul decât eu ca părinte mi l-am imaginat poate fi perceput ca un eşec personal, înseamnă că nu am fost suficient de bun să îi induc, să îl învăţ, să îl educ, să îl sprijin."
Povestea de la olimpiadă vine după ce 45 de studenţi la Drept au fost exmatriculaţi pentru că au copiat în sesiunea de iarnă.