Motivul pentru care peste 1.200 de elevi tremură de frig la ore: „Abia dacă pot să scriu”
După desfiinţarea sistemului centralizat de încălzire, primăria a vrut ca unităţile de învăţământ să fie independente din punct de vedere termic şi a instalat centrale.
Branşamentele la reţeaua de gaz nu au fost însă făcute pentru câteva clădiri, nici până miercuri. Reprezentanţii societăţii de distribuţie spun că problema este una românească: documentaţia nu a fost depusă la timp.
La Colegiul Costache Negri din Galaţi, peste 1.200 de elevi de la clasa 0 la a 12-a tremură de frig în clasele în care nu sunt mai mult de 15 grade. Pe holuri e şi mai rece, aşa că preferă să rămână înfofoliţi, în bănci.
Elev de clasa a 12-a: „Este foarte frig, trebuie să stăm cu gecile pe noi. Este aproape imposibil să stăm atenţi în orele de curs cu frigul ăsta. Abia dacă pot să scriu, îmi îngheaţă mâinile."
Prof. Mitică Dudău, Colegiul Pedagogic „C. Negri", Galaţi: „Frigul se acumulează noapte de noapte şi nu ştiu cât vom mai putea suporta. E posibil să se ajungă chiar la întreruperea cursurilor, ca urmare suntem îngrijoraţi, pentru că vin tezele. Am fost nevoiţi să diminuăm programul, pentru ca elevii să rămână cât mai puţin în şcoală." Totul se întâmplă din cauză că, deşi centrală termică a liceului a fost instalată în timp record, nu a fost conectată la reţeaua de gaze. Asemănătoare este şi situaţia de la şcoala Generală Nichita Stănescu
Prof. Anca Barbu, director Școala nr. 17, Galaţi: „Problema în dreptul şcolii 17 ține de contractul de furnizare gaz, care abia a fost încheiat acum două zile.” Reporter: „De ce atât de târziu?” Director: „ Atât de târziu pentru că branşamentul a fost făcut târziu." De parcă toată lumea ar fi aşteptat să vină vara, nu Crăciunul, autorităţile au urmat procedurile birocratice şi s-au trezit că, deşi au alocat fonduri, caloriferele sunt tot bocnă.
Prof. Oana Enache, purt de cuvânt al ISJ Galaţi: „Am discutat cu cei de la Distrigaz, ni s-a promis că vor suplimenta numărul de echipe, astfel încât să finalizeze în scurt timp această procedură." Raluca Ardean, purtător de cuvânt al primăriei Galaţi: „Datele preconizate pentru punerea în funcţiune a acestor centrale se duc până aproape de data de 21 noiembrie. Practic, săptămâna viitoare, toate unităţile de învăţământ ar trebui să aibă căldură." Oficialii Distrigaz Sud Reţele au răspuns printr-un comunicat în care au explicat că „accesul la rețeaua de distribuție se realizează conform unor etape reglementate, iar execuţia branşamentului este condiţionată de obţinerea autorizaţiilor de construire."
Din 68 de şcoli care au început procedurile, au fost racordate la sistemul de distribuţie 51. Pentru celelalte 17, documentaţia a fost depusă cu întârziere. Iar faptul că elevii tremură de frig în clase nu interesează pe nimeni.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!