Magistrații merg în școli pentru a le face elevilor educație juridică. Ce riscuri aduce o idilă terminată cu ”poze de șantaj”
Your browser doesn't support HTML5 video.
Vor fi lecții despre agresiuni, furt, implicarea în traficul de droguri, dar și despre cazuri de viol și șantaj.
Copiii de peste 14 ani trebuie să știe că nu părinții, ci ei vor răspunde penal pentru faptele lor!
Un adolescent de clasa a noua ne povestește un caz real și recent. Odată sfârșită relația dintre doi elevi de 15 ani, anturajul a aflat că există fotografii problematice, făcute în cuplu.
Adolescent: ”Erau niște ipostaze destul de intime. Totul a deviat spre un conflict destul de nașpa. Poliție la un moment dat, erau niște poze de șantaj care trebuia să fie distribuite”.
Elevii vor învăța la școală ce riscuri aduce această situație.
Simona Anghel, procuror: ”Dacă în aceeași împrejurare, autorul solicită întreținerea unui raport sexual concomitent cu șantajul, atunci este viol. Violul nu se săvârșește doar de către un străin, pe o stradă întunecată... agresor poate fi și colegul de bancă”.
Procurorul Simona Anghel se numără printre specialiștii care vor prelua, în două săptămâni, rolul de profesor de educație juridică.
Un protocol încheiat între Ministerul Educației și Consiliul Superior al Magistraturii introduce acest curs opțional, predat de judecători, avocați, procurori și notari voluntari. Elevii vor afla că o bătaie în școală îi poate arunca într-un carusel de consecințe legale, ca agresori sau ca victime.
Vor ține lecții în școli doar specialiști cu calificative maxime, fără abateri disciplinare”- Cearta poate progresa spre evenimente mai rele, de exemplu furt, încăierări, furt, de-astea. Cine ar trage ponoasele?
- Eu aș spune părintele”.
Greșit!
Simona Anghel: ”E important de precizat că un copil care împlinește 14 ani va răspunde penal, personal. Aceasta e o vârstă vulnerabilă”.
Directorul Colegiului Pedagogic spune că elevii așteaptă cu interes discuțiile cu avocați din barou.
Carmen Tică: ”Am fost curioși dacă o vor lua ca pe o altă activitate la care sunt obligați să participe. Nu a fost deloc așa”.
Adriana Stere: ”Din acest curs, elevii vor învăța și să cunoască limitele relației cu profesorii lor. Să nu tolereze limbajul aluziv sau vulgar, atingerile nepotrivite și provocările de natură sexuală. Abia acum o săptămână, un profesor al Seminarului Teologic din Baia Mare a fost concediat, după ce de peste un an conducerea instituției de învățământ știa că acesta s-a pozat cu elevele în pat, în excursii. Fostul preot le-a trimis fetelor mesaje nepotrivite și le-a învățat să bea alcool. Deși demis din cler, a continuat să predea lecții de morală și disciplina Noul și Vechiul Testament".
Potrivit hotărârii CSM, în școli vor ține cursuri juridice doar specialiști cu calificative maxime, fără abateri disciplinare în ultimii 3 ani și care nu au cazuri nerezolvate în termenul legal.
Sursa: Pro TV
Etichete: educație , scoli , magistrati , predare , juridica
Dată publicare: 27-03-2023 07:46