Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Județele din România în care cele mai multe școli au toaleta în curte

Your browser doesn't support HTML5 video.

Într-o ţară în care sistemul de învăţământ este în haos, nici condiţiile de care beneficiază copiii nu sunt un motiv de laudă. Două din zece şcoli au toaleta în curte.

Ministrul Educaţiei a publicat pentru prima dată această statistică ruşinoasă pe contul său de Facebook, în timp ce autorităţile vin cu promisiuni, iar zeci de mii de elevi sunt nevoiţi să iasă în frig ca să meargă la baie.

190 de copii învaţă la şcoală din Boița, judeţul Sibiu. Pe frig, ploaie, ori ninsoare, cu toţii sunt nevoiţi să traverseze curtea, ca să meargă la toaletă, unde nu au nici măcar apa să se spele pe mâini.

Reporter: „Cum sunt toaletele la şcoală?” Elev: „Toalete turceşti, ca la turci.” Reporter: „Vă descurcaţi?” Elev: „Da. Pentru băieţi e mai simplu." Reporter: „Doamnă, cum era acum 24 de ani?” Elena Popșor, localnică şi mamă: „Totul la fel, doar că nu aveam faianţă. Ce să facem, astea sunt condiţiile.”

Doru Popescu, director școală Boița: „Am încercat să avem şi calorifere, să asigurăm un minim de condiţii şi pentru cei care merg la toaletă în curte. Am încercat şi noi apă caldă şi rece, dar nu funcționează.”

Citește și
psihologi in scoli
Psihologii, aproape inexistenți în școlile din România

Cea mai gravă situaţie este, însă, în judeţul Vaslui, unde aproape 400 de şcoli, adică cele mai multe au closetul în curte. Topul ruşinos este completat de alte trei judeţe, tot din Moldova. Practic, elevii din peste 2.400 de instituti de învăţământ sunt în această situaţie neplăcută.

Liviu Pop, ministrul Educației: „Mi se pare foarte mult, dacă mă întrebați, plus diferenţă foarte mare între judeţe, şi de aceea prin fonduri europene şi fonduri guvernamentale, alături de autorităţile locale trebuie să eliminăm aceste diferenţele. În maxim trei ani de zile să nu mai discutăm despre acest subiect, al toaletelor în curte.”

În ţările Uniunii Europene, această problemă a fost rezolvată demult. În România, se fac strategii în fiecare an, însă ori nu se găsesc fonduri ori banii sunt folosiţi în alte scopuri. Cei din Ministerul Educaţiei acuză primăriile şi consiliile locale că nu îşi fac treaba.

Un exemplu vine din comuna Curteşti, judeţul Botoşani, unde din șase şcoli, doar două au toalete în interior. Primarul promite că la primăvară se apucă de treabă.

Marcel Anton, primarul comunei Curtești: „Am făcut demersuri încă din 2016 şi cu sprijinul Ministerului Dezvoltării am semnat contractele de finanţare. O şcoală din satul Băiceni va intra cât de curând în execuţia lucrării. "

Cele mai recente date arată că 14% dintre şcolile din România funcţionează fără autorizaţie sanitară.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult