Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Greva profesorilor stârnește haos. Părinții încă nu știu dacă marți își vor duce copiii la școală: „Nicio veste”

Your browser doesn't support HTML5 video.

Începe sau nu marți școala? Părinții au încercat disperați să afle și luni răspunsul, de pe grupurile de mesaje de la fiecare clasă.

La rândul lor, șefii sindicatelor din învățământ au lansat, abia luni, un nou referendum, pentru ca profesorii să decidă singuri soarta grevei generale.

Doar că există deja dascăli care și-au anunțat elevii că au renunțat la protest și îi așteaptă la școală. Teoretic, încă există un plan pentru organizarea examenelor naționale, conform calendarului actual.

Într-o stare de vacanță aparentă, mulți părinți au stat toată ziua într-o așteptare tensionată. Părinte: „Nicio veste. Nici că da, nici că nu.” Părinte: „De la școală nu am fost informați cu nimic.” Părinte: „Puțin probabil să mai anunțe ceva, că mai sunt câteva ore.” Abia după 4 zile libere, sindicatele din educație au lansat un nou sondaj online, printre membrii din teritoriu. Oamenii sunt întrebați dacă vor să mențină protestul, ori vor să se întoarcă la ore. Marius Nistor: „Mâine vom afla foarte clar care este numărul colegilor care vor dori să continue această formă de protest. Oricum, mâine va fi grevă. Deci decizia le revine în totalitate.” După două săptămâni de stat acasă, mulți elevi pe care îi așteaptă examene spun că vor să își încheie mai repede socotelile cu școala. A mai rămas mai puțin de o săptămână până la prima probă orală a bacalaureatului. Pentru că zeci de mii de elevi au mediile neîncheiate, Ministerului Educației a prelungit până pe 9 iunie termenul-limită pentru finalizarea situației școlare. Este o premieră, deoarece pentru clasele a douăsprezecea anul școlar s-a încheiat deja. Cât despre organizarea examenului, unii directori spun că nu e încă problematică… subiectele sunt elaborate cu 2 zile înainte de probă și sunt trase la sorți în noaptea dinaintea examenului. Mai mult, profesorii care vor să supravegheze ori să corecteze lucrări sunt de 3 luni în evidența inspectoratelor școlare. Numărul este mai mare decât cel necesar, iar selecția se face în ajunul probelor, prin distribuție aleatorie a oamenilor disponibili. Organizatorii protestelor cer în continuare ca noua grilă de salarizare a personalului din educație să fie aplicată integral și nu etapizat, în viitorii trei ani, cum au anunțat reprezentanții guvernului. Însă, după o serie întreagă de mișcări de stradă, comunicarea cu ministerele de resort s-a oprit. Marius Nistor: „Refuză să mai negocieze ceva. Toată lumea este îngrijorată. Și ne dorim cu toții să reușim să ne întoarcem cât mai repede în sălile de clasă.” Unii dintre dascălii greviști au luat deja individual această decizie. Profesor: „Merg la școală, dar nu acum... mâine!” Profesor: „Da, noi mergem de mâine.” Dacă acum o săptămână liderii de sindicat anunțau că 80 la sută din personalul didactic era în grevă, acum estimarea a scăzut la 60%. Atenție, Ministerul Educației nu a oferit informații actualizate pe acest subiect. Părinții află de la învățători și diriginți ce vor face mâine. De pildă, în această școală aproape 1200 de elevi sunt așteptați la ore. Deși toți profesorii au participat inițial la protest, 90% vor reveni la catedră.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult