Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Greva profesorilor continuă. Directorii ar putea încheia mediile elevilor doar cu notele obținute până acum

Your browser doesn't support HTML5 video.

Ministerul Educației a lansat un proiect de modificare a regulamentelor școlare, astfel încât directorii să poată încheia mediile elevilor doar cu notele obținute până acum. Iar profesorii care participă la cursuri să ajute la examenele finale.

Între timp, în jur de 150.000 de angajați rămân în grevă, iar liderii de sindicat anuntă că un nou miting de amploare vă încheia probabil a treia săptămână de generală.

Pe de altă parte, guvernul precizează că va adopta joi un memorandum care va fi publicat în Monitorul Oficial, pentru a garanta creșterile salariale ale profesorilor.

86% dintre membrii sindicatelor din învățământ susțin în continuare greva generală, anunță liderii. Care îi cheamă deja a patra oară, în fața Guvernului, pe colegii din țară. Marius Nistor, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Educaţie Spiru Haret: „Am depus o solicitare, joi sau vineri, depinde cum primim aprobare. 20 de mii de oameni.” Totuși, 40% din totalul dascălilor își țin cursurile și ar putea acoperi și examenele naționale. Însă, pâna acolo, elevii au ajuns să privească ziua de școală că pe o loterie.

Elev: „E orarul foarte decalat, pentru că facem unele ore, altele nu facem. Avem și multe pauze și oricum noi n-o să mai recuperăm în vară dacă o să se recupereze.” Elev: „Profesorii care sunt în grevă... cu ei nu facem ore, facem așa, câteodată.”

Citește și
greva profesori
Greva din Educație continuă. Nou protest cu 20.000 de persoane, anunțat pentru sfârșitul săptămânii în Capitală | FOTO

Reporter: Adică, din 6-7 ore?

Elev: „2, poate 3.” Fără testările obișnuite la final de modul, mulți școlari au rămas fără note.

În prezent, media unui elev poate fi încheiată dacă în catalog există un număr de note echivalent cu numărul săptămânal de ore pentru acea materie plus unu. Adică, la 3 ore de matematică pe săptămână, e nevoie de 4 note. Ministerul Educației și-a anunțat intenția de a schimba din scurt regulamentul de funcționare a unităților de învățământ, astfel încât la orice disciplină să fie suficiente 2 note pentru a calcula media. Elev: „La noi se încheie mediile acum și profii care nu le-au încheiat sunt pe cale să le încheie.” Oficialii încearcă să rezolve și problema încheierii mediilor, la clasele unde profesorii refuză acest lucru. Peste câteva zile, noul ordin de ministru ar putea acorda acest drept directorilor, care au rol de angajator. George Purcaru, vicepreședintele F.S.L.I.: „Directorii pot încheia mediile sărind peste profesorul clasei. Este revoltător acest fapt, această schimbare prin ordin, pentru că majoritatea suntem în grevă.” Comunicatul nu menționează câte zile va sta acest proiect în dezbatere publică. Pentru că e o situație de urgență, acesta ar putea fi aplicat rapid. Liderii de sindicat cer modificarea contractului de muncă. De exemplu, acordarea mai multor zile de concediu și reducerea normei de predare, pentru profesorii care sunt și directori, pentru că nu pot face bine ambele lucruri în același timp. Florin Popa, primvicepreședintele Federației Spiru Haret: „Am întrerupt negocierile din lipsa de timp a angajaților de la minister. Au avut altă agendă astăzi.” Între timp, greviștii își cer în continuare drepturile în stradă. Profesor: „S-a ajuns la capătul răbdăriilor." Profesor: „Am salariu de 3.000 de lei, în condițiile în care am și rate la bancă e foarte greu supraviețuim." Profesor: „Noi oferim tot cei mai bun din sufletul nostru, din cunoștințe, și avem și noi nevoie la rândul nostru să fim respectați." Într-o noua încercare de a- i întoarce în școli, guvernul a anunțat că va adopta un memorandum privind majorările salariale acordate prin noua lege a salarizării.

Cei doi lideri ai coaliției, premierul Nicolae Ciucă și liderul PSD, Marcel Ciolacu, au postat pe Facebook noul angajament luat în fata profesorilor. În cele cinci pagini ale documentului, autoritățile susțîn că în noua lege a salarizării, salariul profesorului debutantului vă porni de la nivelul salariului mediu brut pe economie, care este în prezent 2800 de lei net. De la acest prag, ar urma să fie construită legea salarizării.

Liderii de sindicat spun că își vor consulta din nou colegii din teritoriu și chiar dacă acest angajament va fi publicat în Monitor Oficial, aceștia vor să vadă dacă acest memorandum are o garanție juridică și nu e doar o primisiune. Pe de altă parte, acest acord nu are puterea unei legi, este un simplu document intern al Executivului. Cert e că fiecare zi de grevă ne apropie de examene naționale, care încep de săptămâna viitoare cu proba de competențe. Deja ministerul ia în calcul să echivaleze acest examen cu notele din timpul anului școlar.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult