Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Deși sunt tot mai puțini copii, sistemul de educație din România începe noul an școlar cu 2.500 de clase în plus

Your browser doesn't support HTML5 video.

Deși sunt tot mai puțini copii, sistemul de educație începe noul an școlar cu 2.500 de clase în plus. Asta pentru că numărul de elevi dintr-o clasă trebuie micșorat, iar în țară au apărut și grădinițe noi.

Pentru clasele recent înființate, dar și pentru alte nevoi ale învățământului, Guvernul a aprobat 7.800 de posturi noi - de la învățători și profesori, la informaticieni, logopezi și îngrijitoare.

Potrivit Legii Educației, în grupa mică, la grădiniță, ar trebui să fie cel mult 9 copii. La școala primară 22, iar la liceu 26.

Unitățile de învățământ au format clase noi, ca să se conformeze regulii. Acum însă, trebuie să angajeze și profesori pentru ele.

Sorin Ion, secretar de stat în Ministerul Educației: "Școala, în termen de 30 de zile, organizează concurs pentru ocuparea acelui post la care poate sa participe si cel care îl ocupă provizoriu sau oricine altcineva." Pe lângă educatori, învățători și profesori, este nevoie și de alte categorii de personal.

Citește și
elevi
Ce prevede contractul educațional care trebuie semnat de părinți la începerea școlii. Cine nu semnează riscă o amendă mare

Ligia Deca, ministrul Educației: "Consilieri școlari, logopezi, profesori de sprijin pentru copiii cu cerințe educaționale speciale, îngrijitoare pentru creșe și grădinițe." Nu în ultimul rând, în toată țara avem 900 de școli ai căror elevi învață în alte spații, din cauza lucrărilor de reparații.

În 19 unități, copiii merg la cursuri în trei schimburi, ceea ce, de anul viitor, va fi interzis prin lege.

Cătălin Nan, Federația Națională a Părinților: "În Bucuresti este groaznic, se învață pe patru schimburi, e complet anormal. Sunt multe spații care sunt lăsate astăzi în paragină, ale statului, care ar putea fi transformate în spații școlare." Problema lipsei de spațiu apare în orașele mari, cu zone metropolitane. La Pitești, de exemplu, Școala gimnazială Mircea Cel Bătrân este cea mai aglomerată din oraș.

Ca să poată respecta legea privind numărul de elevi dintr-o clasă, conducerea a trebuit să mai aducă un container pe lângă cele trei care ocupau deja curtea școlii.

Dragoș Dinculescu, director școală gimnazială ”Mircea cel Bătrân”, Pitești: "În ultimii ani a trebuit să suplimentăm cu câte o sală de clasă în fiecare an. Soluția pe care am găsit-o, temporar, până vom implementa un proiect de extindere a școlii, au fost aceste ansambluri modulare"

Și la grădinițe e cerere mare, astfel că, în unele locuri, clasele sunt supradimensionate.

Părinte: "Ea este la o grupă nouă, dar în jur de vreo 30 de copii. Sunt foarte, foarte mulți copii și răcelile sunt în floare, virușii și toate cele."

În prag de an școlar, șefii inspectoratelor școlare din toata tara s-au întâlnit în Poiana Brasov cu conducerea ministerului educatiei, pentru consfătuiri. Regula repartizării elevilor la clase este clară.

Valentin Bucur, Inspectoratul Școlar Județean Brașov: "Să-i așeze într-o listă alfabetică, primul se duce la prima formațiune, al doilea la a doua, al treilea la a treia al patrulea la prima și așa mai departe sau prin tragere la sorți."

Principalul obiectiv asumat de ministrul Educației pentru acest an școlar este îmbunătățirea rezulatelor la examenele naționale.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult