De ce nu mai au voie profesorii să strige mediile elevilor, la serbarea de sfârșit de an
Your browser doesn't support HTML5 video.
155.000 de absolvenți susțin marți Evaluarea Națională și peste 130.000 de liceeni mai au două săptămâni până la testele scrise pentru Bacalaureat.
În curtea şcolii, defilează profesori cu braţele grele de coroniţe şi diplome. Chiar dacă normele pentru protecţia datelor personale nu mai permit ca la festivităţi să fie strigate şi mediile, unii părinţi nu au vrut să renunţe la coroniţe.
Părinte: „Am luat-o dimineaţă, proaspătă ca şi fetiţa. Am văzut că nu toată lumea păstrează tradiţia, dar e un moment emoţionant pentru copil şi pentru părinte.” Reporter: „Dvs. aţi avut coroniţă?” Părinte: „Da. Şi în clasa a XII-a am luat premiul întâi.”
Până la liceu, elevii care au încheiat gimnaziul au un obstacol greu de trecut. În clase sunt verificate camerele de supraveghere.
Pentru că luni sunt Rusaliile, Evaluarea Naţională începe, de data aceasta, marţi. Toate probele vor fi monitorizare audio-video. Iar metodologia de examen prevede acum că niciun candidat să nu părăsească sala la mai puţin de o oră de la începerea testului. Nimeni nu are voie să ia subiectele, iar ciornele vor fi reţinute şi ele de comisie, pentru eventuale verificări.
Probele de Romană şi Matematică au o pondere de 80 la sută în nota de admitere în liceu. Restul e media notelor din gimnaziu.
Elev: „9,99 pe toţi anii.” Reporter: „Adica 80% din evaluare.” Elev: „E rezolvată!” Reporter: „La evaluare ce notă doreşti?” Elev: „10 aş vrea.”
Un şef de promoţie speră la subiecte accesibile, aşa cum a promis Ministerul Educaţiei.
Reporter: „Ce medie ai avut?” Șef de promoție: „10.” Reporter: „Ai ceva emoţii?” Elev: „La Română. Pentru că poate să ne dea ceva greu. Te descurci pe moment, cu ce ştii.”
Altul, cu medii mai mici, e relaxat şi încrezător.
Reporter: „Esti pregătit de examen?” Elev: „Da.” Reporter: „Tuns, frezat? Cu învăţatul cum stai?” Elev: „Bine. La Română să mai fixez câte ceva.” Reporter: „Mai departe ce ai de gând să faci?” Elev: „Nu ştiu încă.”
La simularea Evaluării, din martie, sub 47 la sută dintre elevi au luat peste 5. La Matematică a fost dezastru.
Iar examenul în sine a avut, în ultimii ani, rezultate tot mai slabe. În 2017, 76,9% dintre candidaţi au luat măcar un 5. Anul trecut, procentul a scăzut la 73,6%.
Oricum, din 175.463 de elevi, câţi au început clasa a opta, doar 154.956 sunt acum pe listele de examen. Diferenţa înseamnă abandon şcolar și o notă de corigență, pentru cei care iau decizii în sistemul de învăţământ.
Vacanţa de vară are 86 de zile care trec, în versiunea copiilor, fulgerător de repede. Mai ales că în septembrie clopoţelul sună mai devreme ca de obicei. Pe 9 septembrie, din nou cu buchete de flori în mâini, se strigă adunarea.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!
Sursa: Pro TV
Etichete: bacalaureat , bac , evaluare , incepe scoala , evaluare nationala 2019
Dată publicare: 14-06-2019 19:05