Cum se pregătesc școlile pentru reînceperea cursurilor. Profesor: ”Nu am lucrat cu tehnologie”
Your browser doesn't support HTML5 video.
În timp ce unele unități au stabilit pe cont propriu că vor ține și cursuri online, din cauza lipsei de spațiu, și de personal, altele așteaptă o decizie de la autorități. Cert este că dacă indicele de infectare va fi de la 1 în sus, se impune scenariul galben, adică unii elevi vor fi în bănci, iar ceilalți acasă.
La o şcoală din Timişoara - în care învaţa 1.900 de elevi -a început pregătirea pentru noul an. În urma unui chestionar trimis părinţilor, conducerea a decis că orele se vor face în sistem hibrid. Camere web sunt montate în fiecare sală de clasă.
Mihaela Șora, director Şcoala Generală nr 30 Timişoara: "O să montăm 65 de camere, avem 63 de spaţii şi încă doau unde noi desfăşuram activităţi de remediere şi performanță, dar le pregătim şi pe acelea pentru orice eventualitate. Pe lângă aceste camere web, o să punem în fiecare sală de clasa câte un dozator pentru dezinfectant şi bineînţeles vom suplimenta şi în hol şi în bai"
Şi în Bucureşti, din cele aproximativ 400 de şcoli şi grădiniţe de stat, unele au început montarea sistemelor audio-video şi a panourilor separatoare.
"Dacă ar fi să începem în scenariul galben sau roşu suntem pregătiţi. Fiecare sală de clasa prezintă tabla interactivă cu internet, camere audio-video. Iar dacă ar fi elevii să stea acasă, pot vedea tot ce se desfăşoară în clasa"
Şcolile au început deja să pregătească camerele de izolare, locurile în care vor fi aduşi elevii cu simptome. Elevii vor sta aici până la venirea părinţilor sau a ambulanței, atunci când cazurile sunt grave.
În judeţul Sibiu ar mai fi nevoie de 256 de săli, pentru ca orele să se ţină în sistem normal respectând distanţarea recomandată. În lipsa acestor spaţii se va învăţa în 3 schimburi.
Pentru a evita posibile focare, profesorii din municipiul Suceava vor fi testaţi de Covid înainte de începerea anului şcolar. Sunt aproximativ 2000 de cadre didactice, iar costurile vor fi suportate de autorităţile locale. Şi responsabilii din Iaşi vor să testeze 10.000 de cadre didactice. Se fac şi pregătiri pentru şcoala online.
Reporter: Vi se pare dificil să lucraţi pe tableta? Costică Olaru, învăţător: Da, pentru că sunt nepriceput. Mai am un pic până la pensie şi nu mai am timp de învăţat suficient. Reporter: Până în septembrie o să învăţaţi să manevraţi tableta, să îi şcoliţi pe copii? Costică Olaru, învăţător: O să mă străduiesc. Reporter: Ce vi se pare cel mai dificil, ce nu merge? Costică Olaru, învăţător: Nu am lucrat cu tehnologie”
Specialiştii le recomandă părinţilor să-i invete pe copii cum să se protejeze cât mai bine la şcoală.
Pe de altă parte, autorităţile susţin că procesul de achiziţie este în desfăşurare pentru cele 250.000 de tablete pentru copiii din medii defavorizate. Termenul de livrare este 10 septembrie.