Ce se întâmplă cu cei 40.000 de liceeni care nu au luat Bacul: ”Un examen ratat nu îți schimbă viața”. Cu o singură condiție
Your browser doesn't support HTML5 video.
Va urma pentru ei un duș rece, avertizează specialiștii în resurse umane. Vor primi destule oferte, însă majoritatea sunt sezoniere.
Un examen ratat nu îți schimbă viața, spune directorul unui liceu tehnologic. Condiția este să nu abandonezi. Luni se dă startul înscrierilor pentru sesiunea de toamnă.
”-Vrei să iei Bacul în toamnă, presupun...
-Da!
-Dar dacă nu? Pentru viitoarea ta carieră...
-Mai încercăm și la anul, n-avem ce să facem”.
Marinela Culea, directorul Liceului ”Cezar Nicolau”: ”Începem pregătirea suplimentară gratuită cu elevii. Sunt foarte mulți elevi care au picat examenul de Bacalaureat pentru că nu le-a ieșit media 6. Graficul de pregătire suplimentară nu include doar un cadru didactic. Sunt profesori care vor să îi ajute”.
Însă aceștia fac muncă voluntară, așa că doar cei norocoși vor face meditații la școală. Restul sunt pe cont propriu și toți au rămas, din păcate, odată cu terminarea liceului, și fără asigurare medicală. Soluția e să își anunțe situația la agenția de muncă locală.
Corina Scarlat, purtător de cuvânt ANOFM: ”În primul rând, trebuie să vină să se înregistreze la agențiile pentru ocuparea forței de muncă. Aduc câteva documente, adeverința pentru terminarea studiilor, buletinul, CV dacă are, iar acolo mai completează o declarație prin care arată că e sănătos, e apt de muncă”.
Angajații îl vor consilia, în funcție de abilități, și vor media pentru absolvent obținerea unui loc de muncă.
Indemnizația de șomaj, 299 lei pe lună, timp de 6 luniDacă tânărul se angajează în termen de 60 de zile de la absolvire, indiferent că și-a găsit locul de muncă singur sau sprijinit de funcționarii de la agenție, va beneficia de o primă de inserție de 1.800 de lei.
Dacă nu reușește, după cele 2 luni intră în plată indemnizația de șomaj, în valoare de 299 de lei pe lună, timp de 6 luni. Însă, chiar de la înregistrarea la forțele de muncă, poate începe gratuit cursuri de calificare sau poate deveni ucenic la un angajator. Sunt 15.000 de slujbe temporare în această vară, majoritatea în turism.
Raluca Dumitra, specialist platformă de recrutare: ”Trebuie să ia în calcul și faptul că tinerii aplică cel mai mult în această perioadă, deci competiția este destul de ridicată, și întotdeauna un angajator va favoriza un tânăr fără experiență, dar cu studiile terminate vs. unul care nu are Bacul luat. Dacă vor să aibă o șansă reală, ar trebui să-și calibreze un pic așteptările financiare. Un salariu corect pentru zona de entry level sau fără experiență ar fi undeva la 2.500 de lei”.
Mai multe platforme online le oferă gratuit sugestii și informații celor indeciși.
Sursa: Pro TV
Etichete: bacalaureat , meserii , liceu , elevi , picat
Dată publicare: 11-07-2023 20:38