Companiile ar face orice ca să găsească angajaţi. Ce pretenţii ridică însă tinerii
Your browser doesn't support HTML5 video.
Ca să țină pasul cu cerințele lor, în jur de 130 de companii i-au întâmpinat cu oferte variate la un târg de joburi organizat în București.
Angajatorii sunt chiar dispuși să îi formeze pe tineri direct de pe băncile școlii doar, doar se vor apucă de treaba.
Cel mai căutat domeniu rămâne IT-ul, iar la polul opus se află sistemul medical.
Participant: „Inginerie mecanică și electrică dar văd că sunt foarte multe pe parte de IT și cred că piața Ce prear trebui să fie foarte diversificată"
Participant: „În domeniul limbilor străine, încă suntem studenți și vrem un job part time. ”
Participant: „Căutăm un job în IT, cum ar fi web design, proiectare. Am văzut că au și în Brașov, Sibiu, Timișoara"
Sunt câteva dintre locurile de muncă la care visează studenții care speră să se simtă cât mai în largul lor la serviciu.
Student: „Echipă tânără, deschisă, un loc de muncă comod, atractiv, să nu am deadline-uri și zeci de mii de proiecte."
Student: „Un job cât de cât stabil cu oportunități de a te dezvolta e ideal. Salariul vine de la sine odată ce te dezvolți."
Așa că angajatorii sunt nevoiți să țină pasul cu cerințele.
Conform unui studiu recent, 77% dintre români consideră că IT-ul rămâne domeniul viitorului, atât pentru salariile mari cât și pentru oportunitățile de angajare.
Potrivit Eurostat, suntem țara care investește cel mai puțin în formarea continuă. Doar 0,9 la sută dintre români sunt dispuși să aloce timp și bani pentru a-și continua pregătirea profesională și după ce termină studile. Motiv pentru care tot mai mutle companii adaugă în oferta și programe de trainig pentru dezvoltare profesională dar și personală.
Ema Roată, manager companie IT: „Cerințele pe piață de IT sunt foarte mari și de asta și avem nevoie să ne instruim tinerii și să îi pregătim pentru viață de zi cu zi."
Florin Hulea, senior recruiter: „Este dificil să găsim vorbitori de limbi străine la un nivel avansat. În schimb oferim inclusiv training -uri astfel încât să îi ajutăm să ajungă la acel nivel.”
Pe de altă parte, în domeniul medical este o criză acută de personal. De pildă este nevoie de asistenți medicali în stomatologie, job pentru care au aplicat în două zile doar șase persoane.
Simona Gavriola, consultant HR: „În România nu avem specializarea de asistent stomatologie. Le oferim și cursuri de formare, recrutăm de pe băncile școlii." Târgul de la Sala Palatului și-a închis porțile duminică.
Sursa: Pro TV
Etichete: meserii , targ , joburi , tineri , recrutare , angajatori , locuri de munca , domenii
Dată publicare: 27-10-2019 09:47