Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Bacalaureatul de toamnă 2024. Cel mai mic număr de participanți din ultimele două decenii. ”Am un plan secundar: să muncesc”

Your browser doesn't support HTML5 video.

33.000 de absolvenți de liceu mai fac o încercare, de luni încolo, ca să obțină diploma de bacalaureat. Trist este că avem cel mai mic număr de înscriși la sesiunea de toamnă din ultimele două decenii.  

Față de acum 12-13 ani, candidații sunt de trei ori mai puțini! Valabil atât pentru absolvenții de anul acesta, cât și pentru cei din generațiile trecute.

Mai mult, unii dintre candidați spun că, în cazul unui nou eșec, vor renunța la speranța de a lua bacul și își vor căuta un loc de muncă.

George, absolvent din județul Galați, a primit greu eșecul din vară. Apoi a făcut meditații, susținut de profesori voluntari.

George: „În cazul în care nu voi obține nota de trecere, am un plan secundar: să muncesc, să strâng niște bani, să obțin o diplomă de IT și, de acolo, să continui studiile mai departe.”

Citește și
bacalaureat examen test elevi scoala evaluare
Bacalaureat 2024, sesiunea de toamnă. Când au loc probele scrise și când se afișează rezultatele

Doar că, privind situația din anii trecuți, în cazul celor care pică în primele două sau trei sesiuni, șansele de a reuși ulterior scad dramatic. Intervin uitarea, demotivarea și, desigur, iluzia că banii pe care-i câștigă deja valorează mai mult decât educația.

Această idee a împuținat an de an numărul celor care se prezintă în sesiunea de toamnă. În 2024 sunt așteptați 33.600 de tineri, cel mai mic număr din ultimii 20 de ani.

Prin comparație, în 2011 au fost aproape 111.000, în 2012, 99.000, și un an mai târziu, 88.000. Dureros este că, din cei 33.000 înscriși în acest an, foarte puțini sunt din liceele-problemă, în care nimeni nu a reușit în vară.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult