Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Au folosit tehnică de spionaj pentru a copia la Bac, dar au fost prinși după greșeli prostești. Câți au fraudat examenele

Your browser doesn't support HTML5 video.

Sesiunea de toamnă a examenului de Bacalaureat a fost o provocare pentru unii elevi, care s-au străduit mai mult să găsească noi metode de copiat, în loc să învețe.

 

În cinci județe au fost descoperite fraude la proba de profil. Candidații au pozat subiectele cu ajutorul camerelor video din ochelari sau din masca de protecție și le-au postat pe un grup de Facebook.

Și au primit rezolvările prin casca instalată în ureche. În total, 61 de absolvenți au fost eliminați din examen.

''Dragilor, acesta este subiectul, aveți un subiect și cu un candidat în limba maghiară?''.

În aceste imagini surprinse de camerele de supraveghere se vede cum profesorii le împart subiectele elevilor de la un centru de examinare din Brașov. Într-o bancă de la perete, elevul se uită cu atenție la subiecte.

Citește și
elev
Elev, după Bacalaureatul la Română, a doua sesiune. „M-am trezit târziu, asta a fost”

Este și momentul în care se presupune că ar fi făcut fotografia pe care ulterior a postat-o pe grupul de Facebook și cineva din exterior îi dictează rezolvarea prin cască.

”Au postat acum 4 ore, adică în timpul probei, în această fotografie se vede cum profesorul supraveghetor e atent la altceva la catedră. Aici e poza făcută subiectelor cu telefon sau camera video, din înregistrare vedem că nu se vede niciun telefon, de unde deducem că s-au folosit camere video de tip nasture, pix sau ochelari de vedere, presupun că a fost și masca de protecție''.

La un moment dat, profesorul supraveghetor se așează lângă elev, însă acesta nu are nicio reacție, concentrat probabil să scrie după dictare.

”La acest moment, elevul este deja eliminate, în acest moment am identificat doi din cei 4 elevi, pentru că au fost 5 postări, dar în una dintre ele nu putem identifica liceul”.

 

Sorin Cîmpeanu: ”Este imposibil să fie detectate astfel de echipamente” 

 

La Brăila, fișa de examen fotografiată de un candidat a fost cea care l-a dat de gol. Pentru că fiecare liceu are un cod imprimat pe foaia cu subiectele, profesorii l-au găsit rapid pe cel care voi să îl păcălească: un tânăr de 33 de ani, dintr-o promoție anterioară, care încercase să treacă examenul la Fizică.

Prof. Dan Gheorghiță, inspector general-adjunct ISJ Brăila: ”L-am chemat în centrul de examen, i-am pus la dispoziție probele. Elevul a recunoscut că a pozat și a transmis pe rețeaua de socializare. Se pare că ceva, o tehnică, la ochelarii de vedere".

Grupul de Facebook se numește Bacalaureat 2021-2022 și inițial a fost creat cu intenții bune: pentru a ajuta elevii la pregătirea examenului.

Doar că a fost greșit folosit de cei cinci elevi din Brașov, Brăila, Gorj și Dolj, care au cerut ajutor chiar în timpul probei. Reprezentanții ministerului aflaseră de grup, așa că, de pildă, acest elev a fost rapid identificat.

Era singurul din centrul respectiv care susținea proba la această specializare și a întrebat public cât se poate de simplu: ”la Chimie Organică știe cineva ceva?”. Acum va putea susține bacul abia în 2023.

Sorin Cîmpeanu: ”Este imposibil în astfel de situații să fie detectate aceste echipamente, în primul rând pentru că personalul didactic nu are competențe și nu poate atinge un elev, cu atât mai mult că vorbim de percheziții și nu există echipamente, scannere, cum sunt în aeroporturi. De aceea e foarte importantă digitalizarea, aceasta e soluția”.

În cele trei zile de examen, 61 de elevi au fost eliminați din cauza fraudei. Aceștia nu vor mai avea voie să susțină Bacalaureatul în următoarele două sesiuni.

 

 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult