Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Pentru prima dată în România, studenții vor putea merge și la cursuri, și la muncă. Vor putea primi și bani pentru asta

Your browser doesn't support HTML5 video.

Pentru prima dată în România, absolvenții de liceu se pot înscrie, de luna viitoare, la universități care au programe în sistem dual.  

Este o soluție pentru criza forței de muncă. Studenții vor petrece jumătate din timp în amfiteatre, iar apoi vor face practică în sediul unor companii partenere. Vor primi burse de la școală, dar pot ajunge să fie plătiți și de firme.

Universitatea Babeș-Bolyai va avea în Cluj-Napoca, Reșița și Sfântu Gheorghe opt programe de licență în sistem dual. Doritorii vor putea studia inginerie chimică, turism și comerț.

Suzana Demyen, prodecan FSEGA: „Noi avem o capacitate de școlarizare de 30 locuri pe program, din care 12 locuri sunt cu bursă. Bursa din partea universității este în cuantum de 700 lei."

Daniel David, rector UBB Cluj-Napoca: „Companiile sunt invitate să facă parte din pregătirea studenților împreună cu universitățile, pentru a reuși să-i pregătim așa cum doresc ei."

Citește și
implant mamar
O româncă a renunțat la implantul de sâni pentru că îi dădea gânduri suicidale: „Foarte bizar”. Boala care se răspândește

Peste 20 de companii s-au alăturat acestui proiect și vor primi studenți.

Dragoș Damian, CEO companie farmaceutică: „Este un lucru pe care îl așteptam, pentru că există o prăpastie între învățământul universitar și piața muncii. Este un deficit enorm de resursă umană specializată și calificată în România."

Sudent: „Mi se pare că este cam multă lipsă de practică la noi în învățământ. Eu deja am schimbat deja o facultate unde nu prea s-a făcut practică."

Din această toamnă, la Universitatea Politehnică din Timișoara, 25 de tineri vor studia robotica în sistem dual. Seminariile, practica și lecțiile din laborator se vor face în sediile firmelor cu specialiști care au deja vechime în domeniu. Studenții vor primi 900 de lei bursă. Dan Diaconu, director general administrativ UPT: „Tranziția către piața forței de muncă pentru studenți va fi una sensibil mai ușoară. Patru ani de zile, studenții vor învăța toate lucrurile practice în cadrul companiei”.

La finalul celor patru ani de studii nu există o obligație de angajare între absolvent și companie. Însă, de regulă, mulți aleg să rămână în firmele unde au învățat o meserie.

Universități cu programe de licență în sistem dual:

► Universitatea "Babeș-Bolyai" Cluj-Napoca

► Universitatea Națională de Știință și Tehnologie Politehnica București

► Universitatea Politehnica Timișoara

► Universitatea "Ovidius" Constanța

► Universitatea "Ștefan cel Mare" Suceava

Ministrul Educației a anunțat că cinci universități din țară vor avea în total 18 programe de licență în sistem dual, iar înscrierile încep de luna viitoare.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult