Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Absolvenții de liceu fără Bac pot merge la școli profesionale din cadrul universităților. Ce meserii pot învăța

Your browser doesn't support HTML5 video.

Absolvenții de liceu care nu au promovat examenul de Bacalaureat pot studia acum la universitate în cadrul unor școli profesionale unde învață o meserie în industria alimentară, agricultură și alte domenii de pe piața muncii.  

În ultimii ani a crescut numărul celor care și-au dat seama că au nevoie de o calificare. Pe lângă teorie, elevii au și stagii de practică la operatori economici.

La Universitatea pentru Științele Vieții din Timișoara funcționează, începând cu acest an, trei clase profesionale - așa numite colegii terțiare - cu 81 de cursanți. Elevii pot deveni tehnicieni în controlul calității produselor agroalimentare, panificație, precum și în prelucrarea cărnii și a laptelui. Cursurile durează cel mult doi ani.

Anca Chelciov, cursantă școală profesională: „Liceul pe care l-am terminat eu nu avea această parte profesională și am ales să vin aici”.

Reporter: De ce ai ales această specializare?

Citește și
studenti din Asia în Iași
Studenții din Asia sunt atrași de facultățile românești. Studentă: „E o altă lume”

Anca Chelciov, cursantă școală profesională: „Pentru a ieși cu o meserie”.

Cătălin a terminat facultatea și a pornit o afacere cu un camion de mâncare. Și-a dat seama că pentru a realiza preparate bune are nevoie de studii în prelucrarea cărnii.

Cătălin Zoican, cursant școală profesională: „Am acces la informație având profesori specializați exact pe ceea ce am eu nevoie. Mă ajută să aduc pe piață un produs net superior față de cei ce nu se interesează”.

La nivel național sunt 18 universități care oferă astfel de calificări. Cursanții sunt, de obicei, absolvenți de licee teoretice care nu pot urma cursurile unei facultăți pentru că au promovat Bacalaureatul.

Cristina Tulbure, profesoară Colegiul Terțiar USV Timișoara: „Este cerere foarte mare pe piața muncii și studiile au arătat că în vestul țării cea mai mare nevoie de calificare este în industria alimentară”.

Corina Mișcă, director Colegiul Terțiar USV Timișoara: „În momentul de față toate locurile sunt bugetate”.

Și Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj-Napoca are un colegiu terțiar și oferă 28 de locuri la specializarea de tehnician silvic.

Alexandru Colișar, director Colegiul Terțiar USAMV Cluj-Napoca: „Sunt elevi care au finalizat studiile liceale, dar nu și-au luat examenul de bacalaureat. Dacă vor să acceadă la un loc de muncă, au nevoie de diploma respectivă”.

La aceste școli profesionale din cadrul universităților, candidații sunt admiși în funcție de media generală din liceu.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult